Barça
Esports 18/06/2023

Preus més alts i productes per a rics: així es pagarà el nou Camp Nou

El gruix dels nous ingressos sortiran de l'oferta VIP per a les butxaques més adinerades

3 min
El camp nou a vista d'ocell

BarcelonaDe la mateixa manera que el nou Camp Nou genera il·lusió entre la massa social del Barça, molts aficionats també miren amb recel el finançament per valor de 1.450 milions. Els renders fan preveure un coliseu majestuós i modern, amb nous serveis i més possibilitats. Però per arribar als 346 milions d'ingressos previstos, 120 més que fins ara, calen dues coses: una pujada general de preus i productes destinats als que tenen més diners.

L’empresa Legends es va encarregar de fer un informe sobre la viabilitat de l’Espai Barça, orientant el club per saber com esprémer el potencial del nou estadi i aconseguir arribar a la xifra d’ingressos previstos. El document va ser inclòs a l’acte notarial del finançament –a la qual ha tingut accés aquest diari– i, dins l’annex 2, s’estableix el compromís que ha adquirit l’entitat per tenir prou capital per tornar el deute en les condicions pactades.

La importància dels productes VIP

El nou Camp Nou serà més gran. Es passarà de les 99.432 localitats actuals a 105.281. I la majoria dels nous seients seran per als espais VIP. Si fins ara es generava 22 milions en aquest concepte, ara seran 76,5, més del triple. Les dues anelles situades entre la segona i la tercera graderia tindran 240 llotges, de les quals 65 de 12 seients i 175 de 4 localitats. Fora d’aquesta zona s’habilitaran 3.494 seients VIP permanents. I per als denominats big matches, en dies grans de Champions o quan hi hagi un clàssic contra el Reial Madrid, el club reconvertirà localitats normals a premium, cobrant-les més cares però oferint a canvi servei de menjar i beguda.

Imatge de les obres de remodelació del Camp Nou

S’ha parlat molt de l’augment dels abonaments. I sí, seran més cars, però l’increment no serà tan desmesurat com s’havia especulat. Almenys això diu l’informe, que tan sols preveu “un increment d’un 1% anual per compensar la fidelitat”. El Barça acabarà cobrant 9 milions d’euros extres pels abonats, i superarà el llindar dels 50 milions amb el nou estadi. Una xifra que s’obté per les 2.400 localitats que es posaran a la venda per als socis que estan a la llista d’espera.

Les entrades del nou Camp Nou seran un 15% més cares

Per als no abonats, en canvi, l’increment serà del 15%. Als gols de la tercera graderia, els més allunyats del camp, veure-hi un partit costarà entre 45 i 70 euros, segons el rival, mentre que a la primera graderia de tribuna s’estableix un mínim de 130 euros. Entre les 12.162 localitats que es posaran cada dia a la venda més les que s’alliberin amb la modalitat de Seient Lliure, la previsió és augmentar en més de 15 milions els ingressos anuals, fins als 73,8.

Ara bé, la gràcia del nou Camp Nou és que l’estadi estigui a ple rendiment encara que no hi hagi partit. Ja passa habitualment amb el museu i el tour per les instal·lacions, productes que passaran a ser estrella en el futur, i amb els quals es preveu arribar a facturar 80 milions, el doble que fins ara. A partir d’un preu bàsic de 26 euros, hi haurà diferents recorreguts i serveis que poden costar fins a 250 euros per visitant. Es cobrarà tant per veure l’interior de l’estadi, trepitjar la gespa i veure els vestidors com per passejar per les terrasses de la tercera graderia i gaudir de l’skyline barceloní.

Imatge de les obres de remodelació del Camp Nou

Els patrocinadors de l’estadi –actualment, Spotify– han de reportar un mínim de 47 milions per curs, i el lloguer de les instal·lacions –per a reunions d’empreses o conferències– n’han de suposar 8,5. Un dels atractius serà la possibilitat de menjar als restaurants al Camp Nou, fins i tot els dies que no hi hagi partit. N’hi haurà quatre, que hauran de servir uns 3 milions de menús l’any i amb preus de fins a 20 euros de mitjana per comensal. Els actuals quioscos on es venen entrepans a l’estadi passen a millor vida i se substitueixen per una oferta gastronòmica més completa. Tot i que, també, d’un cost superior.

El nou Camp Nou serà, com defineixen a la junta, “un nou concepte d’estadi”. Però caldrà que tothom hi contribueixi, del públic general als més adinerats, gratant-se la butxaca, per evitar que vinguin els homes de negre.

stats