Barça
Esports 23/03/2023

Christensen és una mina, però també diu prou

El danès, que es perdrà el clàssic per lesió, és un fitxatge exitós i a cost zero que el Barça seguia des de feia més d'un lustre

4 min
Andreas Christensen i Eric Garcia celebrant el triomf contra el Reial Madrid al clàssic

BarcelonaPer rendiment i per arribar lliure de traspàs, Andreas Christensen és el millor fitxatge del Barça d'aquesta temporada. Després de la disputa del Mundial de Qatar, el central de 26 anys s'ha fet un lloc indiscutible a l'eix de la defensa. El danès acumula vuit partits consecutius de Lliga sent titular i completant els 90 minuts. De fet, dels 20 partits del campionat en què ha estat disponible, ha sortit en l'onze inicial en 15. Tanta participació ha acabat tenint el seu cost en forma de lesió. L'ex del Chelsea s'ha lesionat aquest dijous en el partit amb la seva selecció contra Finlàndia. En el minut 18, ha notat una fiblada al bessó esquerre i, segons les primeres observacions, pateix un trencament muscular. A falta de proves que ho confirmin, tot apunta que es perdrà el clàssic de Copa del Rei. En té per entre 3 i 4 setmanes.

Que Christensen jugui al Barça no és casualitat. Malgrat que no va ser fins a la temporada passada quan es va segellar el pacte per a la seva arribada com a agent lliure a l'estiu, l'interès blaugrana per incorporar-lo data de fa més d'un lustre. Els contactes es van iniciar quan jugava com a cedit pel Chelsea al Borussia Mönchengladbach (2015-2017). Robert Fernández, llavors secretari tècnic del Barça, ja es va reunir amb el pare del jugador, Sten. El conjunt londinenc, però, no estava disposat a deixar escapar un futbolista que estava progressant a passos agegantats a la Bundesliga, on va alternar la posició de central amb la de pivot.

Paral·lelament, Albert Capellas, que llavors treballava al cos tècnic del Brondby danès, també va començar a seguir els passos del jove Andreas Christensen. El pare del jugador, company de staff de Capellas, va instar-lo a veure el seu fill i l'entrenador català no va tardar a copsar el seu potencial. "Tot i ser molt jove, ja s'intuïa el tipus de jugador que podia arribar a ser. Era un futbolista que tenia aquella calma que fa falta per ser professional. Amb això no vull dir que sigui lent, perquè no ho és: és un defensa veloç. Em refereixo que és d'aquells jugadors que saben marcar els timings del partit quan tenen la pilota. És fi, posa ordre, és molt tècnic, està dotat per a la sortida de pilota...", relata Capellas en conversa amb l'ARA. Llavors, el tècnic d'Avinyó, que havia treballat anys abans al futbol formatiu blaugrana, ja va alertar a les amistats que mantenia al club que Christensen "estava fet per jugar al Barça". 

La progressió de Christensen amb el Chelsea

Mentre el defensor danès seguia progressant amb el Chelsea, el Barça li continuava seguint la pista. Abans de l'esclat de la pandèmia, la direcció esportiva –amb Éric Abidal i Ramon Planes–, es va tornar a reunir amb el pare del jugador. Marina Granóvskaia, antiga mà dreta de l'expropietari del Chelsea Roman Abramóvitx, va xifrar el preu de sortida entre 20 i 25 milions d'euros. Poc després arribaria la pandèmia i la realitat econòmica de l'entitat blaugrana viuria un daltabaix que va frenar la possibilitat de fitxar-lo. 

Però el Barça no desistiria i el jugador, seduït per l'interès blaugrana, no va fer gaire cas de les últimes ofertes de renovació d'un Chelsea que va viure el traspàs de la seva propietat després de les sancions a Abramóvitx per la invasió russa a Ucraïna. Malgrat que Thomas Tuchel, exentrenador blue, el va intentar convèncer en converses personals perquè continués a Londres, Christensen ja havia decidit no ampliar-hi el vincle sabent que el Barça l'esperava.

Capellas, que de la mà de Joan Laporta va tornar l'estiu passat a treballar per al futbol formatiu del Barça durant uns mesos després de dirigir la selecció sub-21 de Dinamarca (2019-2021), va ser una de les persones que més va aconsellar el seu fitxatge. Tant la direcció esportiva actual, encapçalada per Mateu Alemany i Jordi Cruyff –un dels principals artífexs de la incorporació del danès–, com el mateix Xavi estaven encantats amb l'arribada de Christensen. "Tenia clar que el seu estil de joc era idoni per al Barça. El binomi Christensen-Xavi havia de ser perfecte", recorda Capellas.

El perill de ser un fitxatge a cost zero

La bona temporada del central ha despertat l'interès de diversos clubs, especialment de la Premier, que no són aliens a la delicada situació econòmica del Barça, que recentment ha vist com encara no pot inscriure el nou contracte de Gavi. Tot i que des del cos tècnic es considera intransferible, les dificultats amb el fair play converteixen Christensen en un futbolista pel qual els gestors blaugranes acceptarien, com a mínim, escoltar grans ofertes perquè la seva venda suposaria un ingrés net. Això s'explica perquè, com Franck Kessie, el danès va arribar com a agent lliure i, per tant, el club ni en va pagar cap traspàs ni té quantitats pendents d'amortitzar.

De fet, tal com ja va explicar l'ARA, la direcció esportiva té una bala a la recambra per a la posició de central. Es tracta del defensor de l'Athletic Club de 31 anys Iñigo Martínez, que acaba contracte i amb qui Mateu Alemany té un compromís verbal. Christensen és feliç al Barça i té contracte fins al 2026, però la seva pot ser una situació similar a la que ja es va viure amb Aubameyang, per qui el club va prioritzar fer calaix.

stats