Espai Barça
Esports 12/06/2023

El que la junta de Laporta no ha explicat sobre el finançament de l'Espai Barça

L'escriptura del fons de titulització a què ha tingut accés l'ARA evidencia més interessos i control extern

4 min
Joan Laporta

BarcelonaMoltes vegades la lletra petita és la part més important del contracte. Però, en el cas del fons de titulització d'Intermoney que s'ha constituït per gestionar el finançament de l'Espai Barça, no cal anar-hi per adonar-se que la realitat s'allunya en alguns punts de les explicacions donades per la junta de Joan Laporta una vegada signat l'acord amb Goldman Sachs, JP Morgan i altres inversors. L'ARA ha tingut accés a l'escriptura de 550 pàgines en què s'estableix de quina manera es faran els pagaments de l'operació creditícia per al projecte patrimonial més important de la història del club. Entre altres aspectes, es revelen uns interessos superiors al 5,5% que es van anunciar, la confirmació que el nou Palau Blaugrana no forma part explícita del finançament i un control extern que pot arribar a lligar de peus i mans les intencions dels socis del Barça.

En la roda de premsa que Eduard Romeu, el vicepresident econòmic barcelonista, i Maribel Meléndez, la directora corporativa, van fer per presentar l'acord per al finançament de l'Espai Barça, el primer es va congratular que finalment el club hagués aconseguit uns interessos del 5,5%. Però les xifres reals no són ben bé aquestes. Els interessos anuals dels bons emesos, un dels passius d'aquest fons de titulització, van del 5,62% al 7,22%. La totalitat d'interessos dels bons es troben dins aquests dos percentatges, amb una mitjana del 6,49%, clarament superior a l'anunciada per la cúpula blaugrana.

Els interessos del bons emesos en el finançament de l'Espai Barça.

D'altra banda, malgrat la insistència per negar-ho a mitges des d'Arístides Maillol, un dels principals aspectes que confirma aquest document és que la construcció del nou Palau Blaugrana no forma part del finançament de l'Espai Barça. El text deixa clar que el club haurà de destinar totes les quantitats que rebi, sobretot, als tres conceptes següents: les despeses de la remodelació del Camp Nou, tornar part del préstec pont que li va avançar Goldman Sachs i, amb el consentiment previ i per escrit del fons, determinades despeses prèvies relacionades amb el desenvolupament del nou Palau.

Fragment del fons de titulització on s'especifica a quines partides es destinaran les quantitats.

Un conjunt de socis es queixen al club

Un conjunt de grups d'opinió i de socis del Barça, encapçalats per Jaume Llopis, economista i exmembre de la Comissió Espai Barça, han enviat un burofax a la comissió econòmica del Barça en què critiquen que no s'hagi estat prou explícit en relació amb el Palau: "És un incompliment greu del mandat dels socis i sòcies acordat en l'assemblea general dels dies 17 i 21 d'octubre del 2021". Aleshores es va assegurar als socis compromissaris que 420 milions d'euros del finançament de l'Espai Barça s'utilitzarien per construir el Palau, el Petit Palau i la pista de gel. El vell recinte per a la secció d'hoquei gel, que enguany no ha pogut jugar cap partit a casa, s'ha convertit en el museu provisional de l'entitat.

L'interior recreat del nou Palau Blaugrana.

El Barça, segons l'escriptura del fons de titulització, ha constituït "un dret real de penyora de primer rang" per tots els drets de crèdit a favor del club derivats dels conceptes següents: els contractes de l'annex del contracte de garantia, els saldos del compte de l'entitat blaugrana i de qualsevol assegurança que el club pugui subscriure en el futur. El col·lectiu de grups d'opinió i socis que ha enviat el burofax assegura que "el dret real de penyora de primera rang", a la pràctica, legitima el fons per exercir "drets que corresponen als socis".

D'altra banda, l'escriptura del fons de titulització anuncia que "el club ha atorgat a favor del fons un poder irrevocable, tan ampli en dret com sigui necessari", perquè "en nom del club pugui executar les actuacions que siguin necessàries o convenients per complir i fer complir els termes de les garanties". És a dir, que en cas que els números del projecte Espai Barça no surtin com s'ha previst, el Barça i els seus socis perdran sobirania sobre el futur de l'entitat.

A més, si el Barça no aconsegueix els ingressos previstos pel nou estadi, el fons pot designar un consultor, exigir al club que contracti, substitueixi o designi conjuntament un agent de vendes extern i sol·licitar la substitució dels agents de venda del club per una empresa que el fons podrà triar respecte als ingressos cedits que, segons el consultor extern, tinguin un rendiment inferior.

A banda de tot això, el fons de titulització estarà atent a les novetats penals del cas Negreira, actualment en mans de la justícia espanyola. Així, almenys una vegada cada tres mesos, el Barça haurà d'informar de l'estat del procediment penal. I també ho haurà de fer ràpidament en cas que ho sol·liciti el fons en un moment puntual. Abans de la signatura del finançament de l'Espai Barça, Laporta va haver de respondre a una sèrie de preguntes dels inversors sobre aquest tema, que va comportar que el cost financer de l'operació augmentés.

stats