Barça
Esports 28/02/2023

La reina manté la seva corona: Alexia Putellas, The Best per segon any consecutiu

La blaugrana es corona com la millor futbolista del món i comparteix el trofeu amb Leo Messi en categoria masculina

4 min
Alexia Putellas aixecant el the Best

BarcelonaEl regnat d'Alexia Putellas continua. La capitana blaugrana s'ha tornat a proclamar la millor futbolista del món. La de Mollet del Vallès ha recollit per segon any consecutiu el trofeu que l'acredita com a The Best, una fita mai aconseguida per una futbolista. I és que Alexia no té aturador. Acumula rècords i fites. Any rere any, rebenta un nou sostre. A París ha tornat a coronar-se, tot i estar lesionada de gravetat des del 5 de juliol del 2022. Perquè Alexia, més enllà d'una esportista, és una referent i una icona mundial del futbol femení i de la lluita per la professionalització d'aquest esport.

"Bona nit a tothom! No m'he preparat res. Vull començar agraint a la meva família aquest premi, que no han pogut venir i són a casa. També a les meves companyes, al cos tècnic, al club. Vull enrecordar-me de les persones que han estat amb mi durant tota la meva vida, gràcies a ells soc el que soc ara. Soc un trosset de tots ells. I a totes aquestes persones que tenen un somni: amb això espero que quedi vist i reflectit que si ho vols i ho somies molt fort, ho treballes, treballes el camí, ho pots aconseguir. I el més important, gaudir del camí!"

"Alexia representa alguna cosa més que una jugadora", relatava a l'ARA Xavi Puig, directiu responsable del femení blaugrana, unes hores abans de la gala. "Òbviament, és una gran futbolista i tenim la gran sort de tenir-la al Barça, però per al món, i sobretot en aquest moment que estem vivint, és una referent. Les dones necessiten referents, i els nens i les nenes, jugadors i jugadores, i ella ho és", afegia Puig just abans de pujar a l'avió de camí cap a la capital francesa, on s'ha entregat el guardó.

Alexia és imatge, talent, prestigi i estatus. A més de referent dins del terreny de joc, la de Mollet del Vallès ha obert un camí cap a la visibilitat de l'esport femení a través de grans marques com Nike, Visa o Hublot. "Per a les marques un perfil com Alexia serveix molt per construir un relat i una història", analitza Lluís Carrasco, especialista en màrqueting estratègic i ideòleg de la campanya de Joan Laporta a la presidència del Barça. "Nike fitxa Alexia el 2013 i la fa la seva reina. La bateja com a tal. El 2017-2018 fitxa per Visa i, més tard, Hublot, equiparant-la a tenistes i golfistes, esports que són considerats de luxe, a diferència del futbol, que és popular. L'Alexia és una noia d'aspecte molt principesc. La bellesa és un gran argument de venda. Queda molt malament dir-ho, però a les marques els importen aquestes coses", afegeix l'expert.

El seu ascens meteòric sobre la gespa ha anat en paral·lel amb la seva consolidació com a referent. "A diferència d'altres esportistes, homes o dones, Alexia és d'una forma gairebé màgica, resulta unànime que l'Alexia és la millor –explica Carrasco–. Té una imatge molt neta i universal. Resulta simpàtica perquè encara té aquest punt de timidesa. No mira amb supèrbia, ni amb fanfarroneria. Quan marca un gol, no fa mai un gest que denoti individualisme". Un altre element que dona un extra a la imatge internacional d'Alexia Putellas és el seu nom: cap altre esportista home o dona coincideix en nom o cognom. És únic, com ella, cosa que reforça encara més els arguments de les marques en la seva aposta. Per tot això, malgrat que faci sis mesos que està fora dels terrenys de joc, Alexia ha aixecat aquest dilluns el seu segon The Best. Si es té en compte el termini per fer les votacions, el tancament es va produir quan la blaugrana no feia ni un mes (26 dies) que estava lesionada.

"Li estan donant tots els premis a escala mundial, però com a persona no ha canviat ni una miqueta. És una jugadora de cap a peus i una persona de cap a peus. Quan tractes amb l'Alexia, tractes amb una persona humil i treballadora. Ningú li ha regalat res i té uns fonaments indestructibles", relata Xavi Puig, que l'ha acompanyat juntament amb el president Joan Laporta i algunes companyes d'equip a la gala de la FIFA. "És propera sempre amb l'afició, mai no diu que no a una fotografia. És un gust compartir i parlar amb ella", afegeix el directiu.

Tram final de la recuperació

El dia 5 de juliol de l'any 2022 el món del futbol es va aturar en sec i totes les mirades van anar dirigides al genoll d'Alexia Putellas. La capitana blaugrana i de la selecció espanyola va notar un crec durant l'entrenament el dia abans de l'estrena del combinat estatal l'Eurocopa. Era el seu moment de màxima esplendor. Tots els ulls estaven posats en ella. I, de sobte, les seves llàgrimes van presagiar el pitjor. L'endemà es van confirmar les pitjors notícies: s'havia trencat el lligament encreuat de la cama esquerra, la lesió més terrorífica per a l'esport femení. Va haver de passar pel quiròfan de la mà del doctor Monllau a la Dexeus de Barcelona deu dies després. Quan va rebre l'alta, Alexia va començar el llarg camí de la recuperació, en el qual encara està submergida. Rebre el The Best reforça les seves ganes de tornar.

Quatre blaugranes en l'onze ideal de la FIFA

Lucy Bronze, Mapi Leon, Keira Walsh i Alexia Putellas han estat designades com a part de l'onze ideal de la FIFA. La resta de guardons femenins individuals han sigut per la portera de la selecció anglesa Mary Earps i a l'entrenadora del conjunt campió de l'Eurocopa, Sarina Wiegman.

Pel que fa a la resta de guardons masculins, l'argentí Emiliano Martínez, el Dibu, ha guanyat el premi al millor porter. El seu seleccionador nacional, Lionel Scaloni, ha aixecat el millor de millor tècnic.

stats