Espai Barça

Així és l'enderroc del Camp Nou: "A la tardor hi entrarà un camió cada dos minuts"

El procés de reforma del temple blaugrana provoca imatges emocionalment impactants

4 min
GP28514

Barcelona"Atenció a les emocions", ens adverteix el director de comunicació del Barça mentre els periodistes enfilem el túnel de serveis que hi ha a la confluència del gol sud amb la tribuna del Camp Nou. L'advertència no és exagerada. La imatge queda gravada a la retina: és un Camp Nou apocalíptic. On hi havia la gespa del terreny de joc ara hi ha grava, tanques, runes i camions. I, si mires amunt, descobreixes que s'ha enderrocat la meitat de la tercera graderia de l'estadi –des del gol sud fins a la meitat del lateral– i que a les estructures que queden dretes pràcticament ja no hi ha seients. De totes maneres, encara aguanten alguns dels de color groc que van formar el lema "Més que un club" a la segona graderia del lateral. Tres grues enormes que treballen a l'interior de l'estadi i dues que ho fan des de fora completen l'impactant paisatge.

El túnel de servei entre el gol sud i la tribuna que porta fins al terreny de joc del Camp Nou.

"Ara hi ha unes 400 persones treballant a l'obra i seran entre 1.800 i 2.000 quan es comenci a construir l'estructura de l'estadi l'any vinent", informa Joan Sentelles, director d'operacions de l'Espai Barça, als mitjans presents durant la visita. Però abans, des d'aquesta tardor fins al gener, explica que hi haurà "una punta d'un camió entrant al Camp Nou cada dos minuts". De moment, durant la fase d'enderroc (després vindran la d'excavació i la de fonamentació), n'arribarà un cada sis minuts. "Per reduir l'impacte en la circulació de la zona hem elaborat un pla de mobilitat amb l'Ajuntament. Les entrades i les sortides dels camions es portaran a terme majoritàriament per l'avinguda Joan XXIII i l'avinguda Doctor Marañón", continua explicant Sentelles. "Només entraran per Travessera de les Corts en ocasions molt puntuals", afegeix.

Calor extrema

La visita, en la qual el club no ha permès fer fotografies ni vídeos, s'ha fet aquest matí de dimarts, un dels dies més calorosos que portem d'estiu. El casc, l'armilla i les botes obligatòries que els periodistes hem hagut de portar per raons de seguretat no han ajudat a permetre que el cos es pogués refrigerar adequadament. És el mateix vestuari que els centenars de treballadors de Limak, l'empresa turca que s'encarrega de la remodelació del Camp Nou, han de dur dia rere dia durant les jornades laborals. Els més exposats a la meteorologia són els que treballen a les graderies de l'estadi i al terreny de joc. Allà no hi ha cap ombra que els protegeixi i alguns intenten atenuar l'impacte del sol amb un turbant sota el casc. En canvi, altres es mouen per les bambolines del recinte o per zones exteriors on la mateixa estructura gegantina del Camp Nou contribueix a fer minvar una mica la calor mitjançant l'ombra.

Les grues treballen en la demolició de la tercera graderia del lateral.

"L’horari de treball ha d’estar entre les 8 i les 21 h de dilluns a divendres, i dins d'aquest marge es van adequant els horaris i torns segons les condicions meteorològiques", explica a l'ARA una font de Limak, sobre les mesures que ha pres l'empresa per la calor. A més, informa que "l'horari de funcionament de la maquinària és entre les 8 i les 20 h i qualsevol excepció s’ha de sol·licitar, ha d'estar justificada i l'ha d'aprovar el districte de les Corts".

Les obres avancen adequadament

"En general, la previsió de les obres l'estem seguint", diu durant la visita Luis Moya, el director de l'oficina tècnica de l'Espai Barça. "Fins ara no hem tingut cap contratemps important", apunta. Així, el club continua convençut que una part del públic podrà tornar al Camp Nou el novembre del 2024, per celebrar-hi el 125è aniversari del Barça. El pròxim canvi visual impactant que viurà la remodelació de l'estadi blaugrana serà el desmuntatge de la marquesina de tribuna, la qual ja s'està desmantellant des de l'interior, que finalitzarà d'aquí a quinze dies. Perquè aquesta obra sigui possible fa setmanes que s'està enderrocant el pàrquing soterrani de l'esplanada, que ara mateix és un esquelet sense carn. "El desmuntatge de la marquesina és un dels elements clau i, per això, es tracta d'una de les primeres actuacions", explica Moya.

El pàrquing de l'esplanada del Camp Nou està sent enderrocat.

La calor desfermada fa que hi hagi menys curiosos dels habituals observant les obres del Camp Nou des de fora del recinte. Però la remodelació s'ha fet notar. "Emocionalment, fa pena veure així el Camp Nou. Porto 20 anys passant dues vegades al dia per la vorera de Travessera de les Corts", comenta una veïna. D'altra banda, les obres han atret la presència de youtubers que narren el procés. "N'hem detectat dos o tres que venen gairebé cada dia", informa una font del club.

Les obres de remodelació del Camp Nou vistes des de l'exterior.
stats