Quins beneficis té córrer quan plou?

Les condicions meteorològiques frenen, en moltes ocasions, els esportistes

Quan arriba l'hivern molts esportistes es veuen obligats a reduir la seva activitat física a l'aire lliure per tal d'evitar el mal temps, i tot i que practicar esport amb aquestes condicions meteorològiques augmenta el risc de lesió i genera, inicialment, una sensació d'incomoditat per a l'atleta, també aporta un gran nombre de beneficis.

La disciplina i la constància són dues de les característiques que han de definir qualsevol esportista, és per això que els atletes han de tenir clar que la pluja no té perquè ser una excusa i han de conèixer quins són els elements positius que els aporta entrenar quan plou o en condicions meteorològiques adverses.

Augmenta la intensitat

El fred i les precipitacions provoquen que l'esportista augmenti, inconscientment, la intensitat del seu exercici físic.  Gràcies al clima fred, el cos triga més a ‘escalfar-se’, per la qual cosa l'atleta puja la intensitat de la velocitat sense que la calor corporal provoqui una sensació de cansament que acabaria per fer disminuir  el ritme de l'entrenament.

Crema de calories

Les condicions climatològiques adverses provoquen que l'esportista tingui més dificultats per entrar en calor, per tant es veu obligat a consumir més energia per escalfar-se. Aquest fet provoca que la temperatura corporal augmenti, i gràcies també a l'augment significatiu de la intensitat el nombre de calories que l'esportista crema durant l'exercici físic creix considerablement.

Rompre la monotonia 

Encara que l'esportista intenta canviar habitualment les seves rutes i els seus exercicis, la monotonia és un del enemics contra el qual s'ha de lluitar quan s'entrena. Inicialment el fet de córrer amb pluja o en condicions meteorològiques adverses crea incomoditat, però un cop l'esportista ha iniciat l'entrenament veu que aquest fet genera novetat, noves adversitats, nous reptes i noves barreres que cal superar. El fet d'entrenar puntualment amb aquest tipus de condicions aporta un gran nombre de beneficis físics, però també mentals per a l'esportista.

Activació dels músculs

Les superfícies  relliscoses  o inestables obliguen a l'esportista a invertir més força en tots els músculs del cos per tal d'evitar lesions i caigudes. Tot i que el risc de lesions augmenti, la tensió i la precaució aporten beneficis musculars.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF