FENT CAMÍ
Esports 15/03/2019

Per la Coanegra dels Norats

El Cabàs és una de les possessions més grans de Santa Maria. Les cases, amb la seva clastra, són una bella mostra de l’arquitectura rural

Mateu Morro
2 min
Per la Coanegra dels Norats

PalmaLa ruta comença a Baix des Puig, un redol de cases al costat de la carretera Bunyola - Santa Maria (Ma-2020). En el quilòmetre 3,9 hi ha l’escola unitària, ara desocupada, i allà s’hi troba el monòlit que des del 8 d’abril de 2017 recorda la història dels Norats, Honorat Tries i el seu fill Jaume. Va ser d’aquest indret on partiren, una nit de desembre del 1949, per pujar a una barca rumb a Alger, després de restar a les muntanyes des del juliol del 1936.

El Cabàs

La següent aturada és el Cabàs, una de les possessions més grans de Santa Maria. Les cases, amb la seva clastra, són una bella mostra de l’arquitectura rural i tampoc no són estranyes a la història dels Norats, ja que el Cabàs va ser l’indret que ells més freqüentaren i on foren objecte de batudes continuades de banda dels falangistes. Dins el Cabàs hi ha la cova dels Norats, a la partió entre els termes de Bunyola i Santa Maria.

Son Torrella

Tot seguit, amb vehicle, arribam a Son Torrella, possessió establida en lots els anys trenta. Mentre que les cases foren comprades pel capità Alan Hugh Hillgarth, que assoliria un paper cabdal en l’espionatge britànic durant la Guerra Civil, la major part de les terres foren adquirides per conradors locals, com Honorat Tries, que n’adquirí dues quarterades. Allà s’encaminaren la nit del 28 de juliol quan varen començar a saber de persones assassinades a la vora dels camins, i allà, amb poca cosa més que la roba posada, començaren la seva epopeia.

Son Berenguer i Son Agullar

Des de Son Torrella, ja a peu, ens encaminam a la vall de Coanegra. Primer passam per Son Palou, amb un aqüeducte de tres ulls per on passa la síquia, i després per Son Berenguer i Son Agulla, possessions que mantingueren molins fariners d’aigua fins a principi del segle XX, i en el cas de Son Agulla fins als anys trenta del segle passat.

Son Oliver

El camí asfaltat s’acaba a Son Oliver, una possessió on els Norats es refugiaren sovint i on ha perviscut el nom d’una altra cova dels Norats, al capdamunt de la coma dels Bous. Una antiga història recorda que allà els Norats feren retrocedir fusell en mà un grup de falangistes els quals escometeren dient: “Tornau enrere i digau que no ens heu vist, si voleu salvar la pell”.

Son Roig

Seguint el camí passam per la bassa de Cas Barreter, Can Mates i Son Roig, que durant segles va tenir actiu un molí fariner i va estar vinculada als Roig i als Mates de Coanegra. Els Norats, un dia, mancats de queviures per sobreviure, se n’endugueren part de les sobrassades de la perxa. Just passat Son Roig, a mà esquerra, ens resta el comellar de Can Millo.

Son Pou

Son Pou és la darrera possessió de la vall. Abans, deixam a l’esquerra les cases de Can Morei. A poca distància de les cases hi ha l’ull de la Font. I a uns vint minuts pujant pel coster hi ha l’avenc de Son Pou, cavitat que rep llum solar per un gran orifici natural. Després de dinar a Son Pou refarem el camí fins a les cases de Son Torrella.

stats