El + Nou 24/10/2017

CaixaBank culmina el tercer trimestre amb els millors resultats de la seva història

La companyia diu que el trasllat de la seu "no és temporal"

Albert Martín
3 min
La seu de CaixaBank a l'Avinguda Diagonal, a Barcelona / ACN- O. Campuzano

ValènciaEls millors resultats trimestrals des que existeix CaixaBank han coincidit amb l’inici de la seva era valenciana. L’entitat financera, que el 6 d’octubre va fer oficial que s’enduia la seu de Barcelona a València per protegir-se de les inestabilitats polítiques, ha anunciat aquest dimarts uns resultats de rècord, uns beneficis que segurament no hauria pogut ni somiar fa només tres o quatre anys, quan s’escarrassava per sortir del pantà de la crisi. Malauradament per a CaixaBank, la compareixença on ha fet públics aquests resultats s'ha vist eclipsada pel context polític i el posicionament del banc. I també per una notícia més sonora que el benefici de 1.488 milions en només nou mesos: la seva renúncia a tornar la seu a Catalunya en un futur.

La primera empresa de Catalunya per influència i segona per facturació ha fet públic per boca del seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, que no té intenció de tornar a Catalunya, on manté la seu principal. “Si el consell hagués volgut dir que el trasllat és temporal, ho hauria dit, però no ho va fer: les seus socials no tenen terminis de vigència, són en un lloc o en un altre; la nostra és a València i no se li ha donat caràcter de temporalitat”, ha dit.

Amb un discurs inusualment directe malgrat el seu proverbial to diplomàtic, el financer madrileny ha hagut de respondre a 14 periodistes (sobre un total de 18) que li han demanat per qüestions polítiques. Com per exemple quina va ser la raó que ha motivat el canvi de seu. “A partir de l’1 d’octubre vam detectar en la nostra clientela intranquil·litat i nervis; la xarxa comercial es va bolcar per explicar-los la fortalesa de CaixaBank i, com a resultat d’aquestes converses i d’una intranquil·litat a l’alça, el consell va prendre aquella setmana la decisió del trasllat de seu social per deixar fora de qualsevol dubte que la fortalesa de CaixaBank es mantindrà en qualsevol escenari i que estarem sempre sota el paraigua de la zona euro i el Banc Central Europeu”, ha dit. Gortázar ha evitat quantificar quina va ser la fuga de dipòsits, que ja dona per aturada i revertida, i tampoc ha volgut detallar els comptes mirall que s’han fet en els últims dies a clients catalans que volen tenir els estalvis fora de Catalunya.

Crítica “inevitable”

Gortázar també ha defensat la decisió de no fer passar el canvi de seu per la junta d’accionistes, com preveien els estatuts de l’entitat, pel fet que no tenien “cap dubte” que hi hauria un suport claríssim. “Vam evitar el temps i el cost d’organitzar la junta, el contrari hauria sigut llençar els diners”.

Gortázar ha exposat com han rebut la decisió els clients catalans desencantats. “Quan els hi hem explicat ho han entès força bé. Que hi hagi clients que ho veuen d’una manera o d’una altra i facin altres consideracions és inevitable”, ha dit.

Menys comprensiu s'ha mostrat amb l’acció de retirada d’efectiu coordinada que va organitzar la setmana passada la Crida per la Democràcia: “El boicot no ajuda, i no ajuda a la convivència a Catalunya. És un problema per als empleats”, va assegurar. A més, ha defensat la plena estabilitat del banc i va recordar que ell mateix té el seu patrimoni financer “a l’oficina de la Diagonal de Barcelona”. Gortázar ha evitat parlar de la DUI i ha posposat fins al 2018 l’impacte econòmic de l’aturada econòmica d’aquest octubre. Així, amb naturalitat i reforçada per uns resultats rècord, CaixaBank ha girat full al seu canvi de seu.

stats