FINANCES PERSONALS
Economia 27/09/2019

Vols tarifes de mòbil barates? Busca a les companyies petites

Les marques més conegudes tenen una varietat d’ofertes més gran, però amb preus més elevats

Per Leandre Ibar
2 min
Vols tarifes de mòbil barates? Busca a les companyies petites

Si el que t’interessa a l’hora de contractar un servei de telefonia mòbil és, simplement, qui ofereix un preu més barat, la resposta és clara: busca un operador petit. En canvi, les operadores més grans acostumen a tenir una varietat més gran d’ofertes i plans per a telefonia mòbil, malgrat oferir preus més alts per serveis a priori semblants.

Segurament és per aquests altres serveis que les tres principals companyies del mercat -Movistar, Vodafone i Orange- controlen quasi el 80% dels més de 45 milions de línies de mòbil amb banda ampla d’Espanya, segons les últimes dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Els tres grans operadors tenen ofertes per competir en la banda baixa dels preus. Movistar, per exemple, cobra 7,5 euros com a tarifa més baixa, però ofereix menys dades que la majoria d’operadores amb preus més barats (per menys diners, per exemple, Parlem ofereix el triple de dades i de minuts de trucades). Però, entre les capdavanteres, destaquen els preus de Vodafone, que cobra prop de 20 euros mensuals per uns serveis que no disten d’algunes de les companyies que té per sota. Euskaltel cobra quatre euros menys al mes tot i oferir exactament les mateixes condicions.

També destaquen algunes companyies que ofereixen serveis de telèfon gratuïts o a un o dos euros mensuals, però sense dret de fer trucades gratis ni dades, destinades a persones que només volen rebre trucades.

On més es nota la diferència entre empreses grans i petites és en les ofertes més cares. Mentre que la majoria de companyies petites se situen per sota dels 30 euros al mes per trucades il·limitades i entre 15 i 30 gigues de dades, les tres principals superen els 40 euros per serveis semblants, amb l’excepció de Vodafone, que tot i ser la més cara (quasi 50 euros) també és l’única que no posa límit de dades.

Ús de la xarxa

No obstant això, malgrat presentar preus en general més baixos, les operadores petites també tenen hàndicaps en comparació amb les grans companyies, el principal dels quals és l’ús de les xarxes.

Molts dels operadors virtuals (que és com es denominen els que no tenen infraestructura pròpia i utilitzen la de tercers) han de confiar en les xarxes de telefonia mòbil dels més grans, els únics prou potents per poder destinar les inversions econòmiques que es necessiten a desplegar i mantenir la infraestructura necessària. Així doncs, Vodafone, Movistar i Orange tenen les seves pròpies xarxes, que lloguen als seus competidors per uns preus d’ús regulats per la CNMC. Les tres grans operadores, per tant, actuen com a agents majoristes a més de com a comercialitzadores minoristes per als consumidors.

Aquesta situació fa que el servei ofert pels operadors virtuals depengui en gran mesura de l’empresa de telefonia a la qual lloguen la xarxa, mentre que les grans tenen més independència i poden garantir amb més facilitat el servei, perquè depèn directament d’ells que els usuaris tinguin cobertura.

stats