La UE obre la mà a un IVA reduït en més productes

La reforma permetrà aplicar-lo a productes beneficiosos per al medi ambient i ampliar l'abast de l'IVA superreduït arreu de la UE

2 min
Un supermercat en una imatge d'axiu

Brussel·lesEls ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea han acordat avui una reforma de les normes de l'impost sobre el valor afegit (IVA) que dona més flexibilitat els governs per aplicar l'impost reduït, n'exclou els productes perjudicials per al medi ambient i permet afegir-hi altres productes considerats essencials. La reforma ha costat tres anys de negociacions "maratonianes", en expressió del comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, que ha recordat que la proposta de Brussel·les va arribar el 2018 i les negociacions s'han allargat fins avui.

Tal com recorda la Comissió Europea, les actuals normes de l'IVA tenen gairebé 30 anys i requerien una "modernització urgent". L'acord d'aquest dimarts implica actualitzar la llista de béns i serveis als quals els socis europeus poden aplicar el tipus d'IVA reduït. Els nous productes estan relacionats principalment amb la salut pública, són ecològics o donen suport d'alguna manera a la transició digital. D'altra banda, cada govern també tindrà carta blanca per aplicar aquest tipus d'IVA a productes que consideri essencials. A Espanya, per exemple, l'IVA reduït és del 10%, i en l'actualitat s'aplica a aliments, béns agrícoles, aigua, compreses, tampons i preservatius, per exemple, a més dels transports de viatges, entre molts altres.

A més, també es permetrà generalitzar exempcions històriques que s'apliquen a certs estats membres. Per exemple, a Espanya s'aplica un IVA superreduït d'un 4% per a productes com ara el pa, la llet o els ous; llibres i revistes; vehicles per a persones amb mobilitat reduïda o habitatge de protecció social. En tots aquests casos, si es compleix amb els principis mediambientals, la UE permetrà que altres socis europeus puguin aplicar els mateixos criteris. L'IVA reduït màxim de la UE és del 5%, però amb aquesta normativa altres governs europeus podran aplicar també en un "petit nombre de productes i béns" un IVA superreduït per sota d'aquest llindar com fa Espanya.

Si aquesta reforma ha costat tants anys és perquè per a qualsevol canvi en l'àmbit fiscal la UE requereix unanimitat. Per tant, que els vint-i-set governs s'hagin posat d'acord. Ara només falta que l'Eurocambra doni el vistiplau definitiu a la nova legislació europea -probablement el març del 2022- i pugui entrar en vigor.

stats