Jubilació
Economia 09/01/2023

Un terç dels treballadors es jubilarà els pròxims 15 anys

L'administració pública i Defensa són els sectors més envellits

Júlia Riera Rovira
2 min
Una estudiant de FP fent pràctiques en una empresa

BarcelonaLa població està envellida i el nombre de treballadors que cada vegada s'acosten més a l'edat de jubilació no es veu compensat pels nous naixements. A Espanya, un de cada tres treballadors té més de 51 anys, segons un estudi publicat a FPAnálisis i realitzat per l'Observatori de la Formació Professional de CaixaBank Dualitza -centre d'estudis sobre la FP del banc d'origen català- en col·laboració amb Orkestra-Institut Basc de Competitivitat.

Tenint en compte que l'edat de jubilació està al voltant dels 64,8 anys, els pròxims 15 anys un terç de la població activa actual es jubilarà. Es tracta aproximadament de 9,5 milions de persones, dels 30,5 milions que hi ha actualment al mercat laboral.

Les noves generacions no són, per tant, suficients per omplir el buit. El grup entre 16 i 30 anys només suma 7,3 milions, quasi dos milions menys dels que se n'aniran. Sembla clar que els números no quadren.

L'administració pública i Defensa són els sectors que experimentaran més canvis, perquè són els més envellits de tots: quasi el 45% superen els 51 anys. Darrere seu hi ha les activitats immobiliàries, on un 41,4% sobrepassa aquesta franja d'edat, i les tasques de la llar, amb un 39% d'envelliment.

Problemes de sobrequalificació

A banda, els joves que entraran al mercat laboral ho faran amb més formació que els que marxen. Això accentuarà els problemes de sobrequalificació -és a dir, de treballadors fent feines per sota del seu nivell formatiu- que ja hi ha actualment. Segons l'estudi, un 67% dels alumnes amb un cicle superior de grau superior exerceixen funcions per sota de les que han estudiat. En el cas dels alumnes universitaris, es tracta del 36% dels professionals. L'informe assegura que "serà clau adequar les necessitats del mercat amb la formació de l'alumnat, la qual cosa obligaria a més a afrontar l'elevat nivell de sobrequalificació que té el mercat laboral espanyol".

La diferència entre els treballadors que entren i surten del món professional serà més elevada en algunes comunitats com Astúries, Castella i Lleó, Cantàbria i Galícia. En canvi, es notarà menys a Múrcia, les Balears i Andalusia.

stats