Economia 11/01/2019

Sanitat i educació, un 85% del personal

La comunitat balear disposa de 16.900 professionals sanitaris i 15.000 mestres i professors

C. T.
2 min
Els sindicats valoren de manera positiva les millores en matèria laboral per al personal docent dels centres educatius de les Illes Balears.

PalmaEl personal de sanitat i educació del Govern concentra una bona part de les millores de personal que es registren a la Comunitat, ja que més de 1.400 euros dels 1.641 milions d’euros que es destinen a personal corresponen a retribucions de professionals de la sanitat i docents.

A la sanitat, s’ha registrat un fort increment del capítol del personal, al qual es dedica un total de 829 milions, amb un 7,36% d’augment, per fer front al pagament dels prop de 16.900 professionals que fan feina al servei de salut. A la pujada prevista dels sous s’hi destinaran 17,4 milions; al reconeixement de la carrera professional, 5,9 milions; a la contractació de nous professionals, 5,3 milions, i a l’eliminació de la desigualtat salarial entre homes i dones, 1,6 milions. En total, l’increment és de 56,8 milions.

El personal sanitari es veu beneficiat de manera important per la recuperació de la carrera professional, que les retallades del govern de Bauzá havien deixat sota mínims. “Recuperar aquest complement és una reivindicació important, ja que afecta molts de treballadors públics”, indica Miguel Ángel Romero, d’UGT. “És molt difícil concretar què suposa aquest complement, ja que pot superar els mil euros al mes per a un funcionari molt qualificat o menys de 80 per a un subaltern sense antiguitat, però és fonamental perquè es recuperen drets que ja existien”, afegeix Romero.

Pel que fa a l’educació, la Conselleria diposarà aquest exercici de 350 nous professors, que s’afegiran als 1.150 que s’han incorporat al llarg de la legislatura i que sumaranprop de 15.000 docents. D’aquesta manera, la despesa per a personal docent assolirà els 573 milions d’euros, més de la meitat dels 1.000 milions d’euros de pressupost de la Conselleria d’Educació i Universitat per al 2019. Una altra millora és per al cos d’inspectors educatius, que passarà de 25 a 30 l’any vinent. Eivissa i Formentera passaran de 3 inspectors a 4, Menorca en tindrà 3 en lloc dels 2 que hi han fet feina aquest curs, i la resta estaran a Mallorca. També s’augmentarà la dotació d’auxiliars administratius als centres, que doblarà els seus efectius i passarà de 30 treballadors a 60.

Sous dels docents

Els docents no disposen d’aquest complement, tot i que a la seva nòmina es detallen fins a set conceptes diferents, però han vist reconeguda la reivindicació de cobrar els sexennis. El sou d’un professor de Primària sense antiguitat se situa en els 2.300 euros bruts, que una vegada descomptat un 20% d’IRPF queda en 1.840 euros, als quals s’han d’aplicar els descomptes de seguretat social i altres conceptes. En el cas d’un treballador amb 18 anys com a docent, el sou puja a 3.212 bruts i 2.570 amb el descompte de l’IRPF. En el cas d’un professor de Secundària, la xifra se situa entre els 2.500 i els 3.540 euros, que amb l’esmentat descompte esdevenen uns 2.000 i 2.832 euros, respectivament.

El sindicat també valora millores que s’han inclòs en el pressupost del 2019, tot i que encara té reivindicacions, sobretot pel que fa a la millora dels equipaments escolars.

stats