Economia 17/05/2021

Sánchez Llibre titlla de "garrepa" el govern espanyol per les ajudes per la pandèmia

El president de Foment es queixa que els 11.000 milions aprovats encara no hagin arribat a les empreses

2 min
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

BarcelonaEl president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat de "garrepa" el govern espanyol en l'aprovació d'ajudes econòmiques directes a les empreses afectades per la pandèmia del covid-19. Sánchez Llibre considera insuficients els 11.000 milions que l'executiu de Pedro Sánchez va aprovar en ajudes directes i considera que la quantitat és molt inferior a la que s'hi ha destinat en altres països com Itàlia, Alemanya i França.

Josep Sánchez Llibre, durant una conferència al Consell d'Economistes d'Espanya, ha lloat altres mesures adoptades, com el mecanisme dels ERTO i els crèdits ICO, però creu que "el govern ha sigut garrepa a l'hora de plantejar ajudes directes" i, a més, s'ha queixat que després de dos mesos i mig des de l'aprovació dels 11.000 milions encara no hagin arribat a les empreses.

Precisament, la vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha dit aquest dilluns que espera que "en les pròximes setmanes" comencin a arribar aquestes ajudes i ha precisat que "ja s'ha fet la transferència d'una part important" a les comunitats perquè comencin a desplegar-les.

Amb tot, el president del Foment del Treball s'ha mostrat optimista sobre la sortida de la crisi, i ha indicat que la recuperació s'assolirà el 2022, tot i que algunes empreses ja la notaran a meitat d'aquest exercici. No obstant això, ha apel·lat a les administracions perquè evitin un trencament de la cohesió social, com va passar en l'anterior crisi.

Supressió de l'impost sobre el patrimoni

El president de la patronal catalana de grans empreses no s'ha mostrat partidari d'aprofitar la reforma fiscal per anar cap a una harmonització d'impostos en les diferents comunitats. En aquest sentit, ha advocat per la supressió de l'impost sobre el patrimoni per evitar el denominat dúmping fiscal d'algunes comunitats, en referència, sense esmentar-ho directament, a la política de Madrid de rebaixar impostos.

La proposta del president de Foment per millorar la recaptació tributària a Espanya passa per la lluita contra l'economia submergida. Segons ha dit, Espanya té una economia submergida d'entre el 20% i el 25% del PIB, i si es rebaixa als nivells de la Unió Europea, d'entre el 10% i el 15% del PIB, s'aconseguiria una recaptació addicional d'uns 20.000 o 30.000 milions d'euros.

Sánchez Llibre s'ha mostrat a favor dels peatges en les vies d'alta capacitat sempre que no l'hagin de pagar els transportistes, sinó els destinataris de les mercaderies, i també ha demanat la reactivació immediata del turisme de creuers. El president de Foment ha apostat per la col·laboració público-privada, però no ha estalviat crítiques a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb qui ha dit que manté una relació "inexistent", en contraposició amb les bones relacions amb el regidor socialista responsable dels afers econòmics, Jaume Collboni.

stats