El govern espanyol aprovarà un paquet d'ajudes a empreses, pimes i autònoms d'11.000 milions d'euros

Sánchez no aclareix al Congrés si seran ajudes directes o crèdits

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dirigint-se al faristol del Congrés per fer balanç de l'estat d'alarma.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres des del Congrés, on fa balanç de l'actual estat d'alarma, que el consell de ministres aprovarà les "pròximes setmanes" un paquet d'ajudes d'11.000 milions d'euros per a empreses, pimes i autònomes. Al seu parer, és una "quantitat important" de recursos per donar suport a sectors que creixien abans de la pandèmia i ara es troben en una "situació extremadament difícil" com el turisme, la restauració, l'hostaleria o el petit comerç.

La Moncloa concreta finalment així una mesura llargament promesa des del ministeri d'Economia i criticada des de l'oposició per tenir tanta demora. El que no ha concretat Sánchez, però, és si serà a través d'ajudes directes o bé crèdits. S'ha limitat a indicar que ha de servir per reforçar la solvència dels balanços, poder fer inversions i contractar treballadors per iniciar la recuperació econòmica.

L'error de la sortida de la primera onada

La compareixença de Sánchez al Congrés s'ha dirigit sobretot a fer un anàlisi de la situació econòmica admetent que la desescalada de la primera onada del coronavirus va ser "massa ràpida". També ha argumentat que, segurament, es va precipitar per la necessitat de recuperar l'economia i la "fatiga emocional" del confinament de la primavera.

Ara bé, ha tret pit que des que va començar la pandèmia el govern espanyol ha posat en marxa mesures i ajudes equivalents al 20% del PIB en menys d'un any. Un "exercici de protecció mai vist" que, segons Sánchez, només amb el pagament directe d'ERTOS i ajudes a autònoms ha suposat 40.800 milions d'euros als que cal sumar 1.016 milions d'euros en avals ICO i 24.000 milions d'euros per a les comunitats autònomes.

stats