Rússia pot fer fallida aquest mes?

El govern rus ha d'abonar diversos pagaments de deute a inversors internacionals, el primer dels quals aquest dimecres

4 min
El Kremlin, seu del govern rus, i la catedral de Sant Basili de Moscou, en una imatge d'aquest dimarts.

BarcelonaEl govern de Rússia té aquest dimecres el primer pagament de deute a inversors internacionals des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, amb l'abonament d'interessos per valor de 117 milions de dòlars de bons denominats en la moneda nord-americana. El fet de no poder fer el pagament o de fer-lo en rubles –la moneda local– significaria la primera fallida de l'estat rus en un segle.

Com funciona el deute públic?

Per obtenir finançament, els estats, les administracions i les empreses emeten deute, que es col·loca als mercats mitjançant uns actius financers anomenats bons.

Un bo té dues parts. Per una banda, el que s'anomena el principal, que és la quantitat que inverteix el bonista quan adquireix el títol i que recupera quan el bo expira. Per l'altra, hi ha el cupó, que és l'interès que paga cada cert temps (normalment són pagaments mensuals o anuals, segons el bo).

Un exemple simple: un bo amb un principal de 1.000 dòlars, un cupó del 2% anual i un venciment de tres anys implica que l'inversor que l'adquireixi haurà de pagar inicialment 1.000 dòlars, que recuperarà quan hagin passat tres anys. A canvi de prestar durant tres anys els diners a l'emissor, rebrà cada any un pagament del 2% del principal, és a dir, de 20 dòlars.

Quan l'emissor d'un bo no en pot pagar un cupó o retornar-ne el principal, es diu que ha fet fallida (o default, en anglès) d'aquest deute.

Què ha de pagar Rússia?

Aquest dimecres Rússia ha d'abonar 117,2 milions de dòlars en pagaments de cupons mitjançant el banc nord-americà Citi, que actua d'intermediari. És habitual que els països emetin deute en la seva pròpia moneda, però que per atraure inversors internacionals optin també per emissions de crèdit en alguna de les monedes de referència internacionals, normalment el dòlar nord-americà.

A aquest pagament de 117,2 milions cal afegir-hi 615 milions més en cupons que l'estat rus haurà d'abonar abans d'acabar el mes de març, segons l'agència Reuters. El primer retorn de principal tindrà lloc el 4 d'abril, quan venç un bo de 2.000 milions de dòlars. En total, als mercats internacionals de crèdit hi ha 15 bons russos amb un valor total de 40.000 milions de dòlars.

Pot pagar en rubles o ha de pagar en dòlars?

Arran de les sancions imposades el 2014 per l'annexió de Crimea, el govern rus va començar a incloure en els seus nous bons en dòlars –és a dir, els inversos els van adquirir pagant en aquesta moneda– una clàusula afegida que l'autoritza a abonar-ne els pagaments en altres monedes, entre les quals sempre hi ha el ruble. Aquesta provisió es va anar estenent a tot el deute, fins al punt que tots els bons emesos pel Kremlin a partir del 2018 en moneda nord-americana sempre contenen la possibilitat de ser retornats en moneda russa.

Ara bé, el pagament d'aquest dimecres correspon a dos bons denominats únicament en dòlars, per la qual cosa si Rússia en pagués els cupons en rubles estaria incomplint-ne les condicions i, per tant, es consideraria igualment una fallida, tal com ha advertit aquest dimecres l'agència de qualificació Fitch. Dilluns passat el ministeri de Finances rus va assegurar que ja havia donat l'ordre de pagament, però els inversors encara no han rebut els diners.

En cas de no rebre'ls avui, els bons internacionals acostumen a tenir 30 dies de gràcia en què l'emissor pot abonar els diners. Aquest període s'inclou per evitar declarar una fallida abans d'hora, ja que un pagament es pot retardar per moltes raons que no tenen a veure amb la solvència, com ara problemes tècnics, informàtics o errors dels bancs que actuen com a intermediaris.

Si Rússia no complís amb el pagament, es tractaria de la seva primera fallida de bons en moneda estrangera des de la Revolució Russa, quan el 1917 els bolxevics es van negar a pagar el deute contret pels governs del tsar rus, tot i que en la crisi del 1998 el govern i administracions locals van fer fallida en diversos bons denominats en rubles.

Què ha canviat amb la invasió d'Ucraïna?

Fins ara l'impagament del deute extern per part de Rússia era gairebé impensable, però amb l'atac a Ucraïna és una possibilitat real a causa de les sancions imposades per Occident. La principal dificultat que té el Kremlin és obtenir divises estrangeres, la qual cosa explica els dubtes sobre la seva capacitat per retornar els bons emesos en dòlars.

Els governs de l'OTAN i altres països han bloquejat totes les reserves de divises estrangeres i or que l'estat rus tenia en comptes estrangers. Segons va admetre el ministre de Finances del país, Anton Siluànov, això representa que el Kremlin no pot utilitzar aproximadament la meitat dels 630.000 milions de dòlars acumulats des del 2014, i cal afegir que també n'ha hagut de gastar 130.000 milions més intentant estabilitzar la cotització del ruble als mercats de divises, que ha perdut un 30% del seu valor des de l'inici de la invasió.

A més, alguns dels principals bancs russos han sigut expulsats del sistema internacional de transferències Swift, la qual cosa dificulta el pagament dels cupons a molts inversors residents a països occidentals.

Què implica una fallida?

Un país en fallida té restringit l'accés als mercats de crèdits internacionals i s'ha de finançar només amb inversors locals i amb la moneda pròpia. A més, els inversors titulars dels bons haurien de quantificar com a pèrdues tots els diners impagats, la qual cosa pot tenir conseqüències importants sobre alguns bancs o empreses financeres europees –sobretot italians i francesos– que acumulen quantitats importants de bons russos als seus comptes.

Per últim, com ha avisat el banc d'inversió nord-americà JP Morgan, hi ha el problema dels credit default swaps (CDS), uns instruments que actuen com a assegurança d'impagament: un inversor amb bons russos que contracta un CDS ha de pagar una prima anual o mensual i, a canvi, el CDS li garanteix que rebrà tots els diners que altrament perdria en cas de fallida dels bons. Si Rússia es declara en default, tots els CDS sobre el deute rus s'activaran immediatament, per la qual cosa les empreses financeres –normalment bancs– que els gestionen hauran de cobrir als bonistes les pèrdues provocades per l'impagament rus.

stats