El ruble es desploma per les sancions a Rússia

El Banc Central rus apuja els tipus d'interès del 9 al 20% per frenar la inflació

3 min
Putin en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl ruble rus s'ha desplomat fins a un 30% respecte al dòlar aquest dilluns després de les mesures que han pres aquest cap de setmana el G-7 i la UE per aïllar econòmicament Rússia. Poc després de les 09.00 (hora local) el ruble perdia un 28,3% davant del dòlar, la taxa de canvi del qual s'ha situat en 107,48 rubles per dòlar. Respecte a l'euro, perdia un 27%, fins als 119,8 rubles per euro. Es tracta d'una caiguda rècord amb la moneda americana com a mínim des del 1993 i amb l'euro és el daltabaix més important des del 1994.

Entre les mesures acordades pel G-7 i la UE d'aquest cap de setmana destaquen la paralització per part de la Unió Europea de les transaccions amb el Banc Central de Rússia i l'exclusió d'alguns bancs russos de la Societat per a les Telecomunicacions Financeres Interbancàries Internacionals (Swift, per les seves sigles en anglès).

Pujada dels tipus d'interès

Davant d'aquesta caiguda de la seva moneda, Rússia ja ha mogut fitxa i el Banc Central de Rússia (BCR) ha apujat aquest dilluns del 9,5 fins al 20% els tipus d'interès per garantir una estabilitat financera i protegir els estalvis de la població. "L'augment de tipus d'interès permetrà garantir l'increment dels interessos dels dipòsits als nivells necessaris per compensar els riscos d'inflació i de devaluació", ha assenyalat el BCR en un comunicat.

"S'adoptaran més decisions de tipus tenint en compte els riscos que comporten les condicions externes i domèstiques i la reacció dels mercats financers, així com els moviments d'inflació reals i esperats respecte a l'evolució econòmica", ha alertat l'organisme.

Hores abans també ha anunciat una sèrie de mesures per assegurar la liquiditat dels bancs del país, com l'alliberament de les reserves de capital acumulades per valor de 733.000 milions de rubles (6.245 milions d'euros) per a préstecs de consum i hipoteques. A més, a partir d'avui es pot tornar a comprar or en el mercat nacional.

La filial europea del banc rus més gran, en fallida

Però la caiguda del ruble i la pujada dels interessos no ha sigut l'únic revés que ha rebut l'economia russa. La Junta Única de Resolució (JUR), que és el supervisor financer que va executar, entre altres, la resolució del Banco Popular a Espanya, ha intervingut les filials europees del banc rus més important, Sberbank, que té seus a Àustria, Croàcia i Eslovènia, després que el Banc Central Europeu (BCE) assegurés via comunicat que aquestes filials estan "en fallida o en probable fallida". La JUR s'ha mostrat d'acord amb la valoració del BCE de Sberbank Europe, amb seu a Àustria, i les seves filials croata i eslovena.

Com a mesura preventiva, l'organisme europeu ha decidit aplicar una moratòria de pagaments del banc fins a l'1 de març del 2022. Aquesta mesura suposa que els creditors de l'entitat bancària no poden exercir els drets derivats dels valors que tinguin al poder i, alhora, que se suspenen totes les obligacions de pagament relacionades amb qualsevol contracte signat per aquestes filials.

Com a part de la Unió Bancària, els dipòsits dels ciutadans estan garantits fins a un màxim de 100.000 euros per persona. Tot i això, els clients del banc únicament podran retirar de l'entitat només una determinada quantitat diària, que no s'ha especificat, cosa que popularment es coneix com a corralito.

El deute públic rus, al punt de mira

Els bons russos han caigut al llarg d'aquest dilluns, amb els inversors tement que l'onada de sancions econòmiques pugui portar Moscou a un impagament que no es dona des del 1998. Rússia té un deute públic de només el 20% del seu PIB, però encara així diverses veus avisaven que un impagament de deute és una possibilitat real. Durant aquest dilluns una emissió de 7.000 milions de dòlars de deute públic rus ha vist reduït el seu preu a la meitat, fins als 33 cèntims, en un context general on els bons russos es desplomaven.

stats