Mercat laboral

Les reformes de la tardor, al punt de mira pel bloqueig de l'SMI

CCOO dona per "esgotada" la negociació i exigeix al president espanyol que es pronunciï

2 min
El secretari general de CCOO, Unai Sordo, en roda de premsa aquest divendres.

La negociació per augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) aquest 2021 ha entrat en una espiral de bloqueig fins al punt de solapar-se amb la negociació sobre la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), per a la qual ja hi ha data fixada: el dijous de la setmana que ve. Davant d'aquest escenari, els agents socials, però també el govern espanyol, volen evitar que l'estira-i-arronsa amb l'SMI esquitxi la resta de taules del diàleg social, com la dels ERTO o la de la reforma laboral, que es convocaran d’ara endavant.

"Fins ara els resultats [de les negociacions] han sigut excel·lents, però no podem pecar d'optimisme", ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que reconeix així el bloqueig actual, davant uns mesos "intensos" de negociacions. Ara bé, el sindicalista ha assegurat que el salari mínim "no contaminarà" la resta d'acords. "Aquest no serà el motiu de les friccions", ha assegurat Sordo en una trobada informativa aquest divendres.

Fonts coneixedores de les negociacions reconeixen un enduriment en la posició de la patronal, que malgrat partir sempre d'una posició ferma mai havia sigut inamovible. La millor prova és que totes les negociacions fetes fins ara —des dels ERTO o les pensions fins a la nova llei rider — han acabat amb acord social. Fins ara, però, el xoc econòmic sense precedents fruit de la pandèmia obligava a tothom a moure fitxa, tant per salvaguardar les empreses com els treballadors. Ara, amb la millora dels indicadors econòmics, buscar punts en comú no està sent tan fàcil, segons reconeix la part sindical.

Malgrat que les últimes trucades informals no han donat resultat, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, confia en un acord in extremis que sumi sindicats i patronals: "Prioritzo l'acord a les quantitats", ha afirmat en una entrevista a TVE aquest divendres. L'objectiu és que s'hi incorpori la patronal, que, per ara, es limita a voler congelar l'SMI i treballar per a un augment l'any que ve. "És veritat que hi ha una part que s'ha assegut a la taula sense voluntat de negociar: ha dit zero euros i surt dient zero euros. Això no és negociar", ha lamentat Díaz. Tanmateix, per als sindicats —disposats a rebaixar les seves demandes— la negociació està morta. "La pilota és a la teulada del govern espanyol i fins i tot a la del president", ha sentenciat el secretari general de la UGT.

La proposta del govern espanyol preveu negociar un augment d'entre 12 i 19 euros de cara a aquest 2021. Els sindicats ho acceptarien sempre que hi hagi un compromís de començar el 2022 amb un SMI de 1.000 euros al mes (actualment se situa en 950 euros al mes en 14 pagues) i arribar al 2023 amb un salari mínim que es tradueixi en el 60% del salari mitjà a Espanya (uns 1.050 euros mensuals).

ERTOs i reforma laboral

Tothom dona per fet que els expedients de regulació temporal d'ocupació es prorrogaran altre cop (l'actual pròrroga caduca el dia 30 de setembre), la qüestió és si amb matisos. A més, aquesta pròrroga també ha d'obrir el camí a negociar el disseny dels futurs ERTO permanents. "Esperem que l'acord es produeixi amb rapidesa, tot i que sempre arribem a l'últim moment. Ara les bases ja estan posades", ha reconegut el secretari general de CCOO. En paral·lel, sindicats, patronals i govern espanyol hauran de seure per afrontar el taló d'Aquil·les en matèria laboral: la modernització del mercat laboral. "No serà senzill negociar", ha anticipat Sordo.

stats