Quasi un centenar d'activitats es beneficiaran de les ajudes directes de l'Estat a empreses i autònoms

Les comunitats hauran de passar comptes amb Hisenda per l'aplicació dels fons

4 min
Un treballador d'un local de restauració del barri de la Sagrera de Barcelona prepara la terrassa per rebre clients aquest dilluns, 23 de novembre del 2020, el primer dia de reobertura després del tancament com a mesura preventiva per frenar el covid-19

BarcelonaGairebé un centenar d'activitats econòmiques es podran beneficiar de les ajudes directes aprovades divendres pel consell de ministres per ajudar a la solvència d'autònoms i empreses afectats per la pandèmia del covid-19. Les ajudes, que van dels 3.000 als 200.000 euros, s'hauran de destinar al pagament de despeses fixes, deutes a proveïdors i pagament a creditors financers i no financers, sempre que s'hagin generat entre l'1 de març del 2020 i el 31 de maig del 2021. Per rebre aquestes ajudes la facturació del 2020 haurà de ser com a mínim un 30% inferior a la del 2019. Els beneficiaris hauran de mantenir la seva activitat fins almenys el 30 de juny del 2022, no podran repartir dividends ni apujar el sou als seus directius en dos anys.

Malgrat l'extens llistats d'activitats, un total de 95, l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ja ha indicat que hi ha algunes absències de sectors molt afectats per la pandèmia, com els centres d'estètica o les perruqueries. "Lluitarem per la seva inclusió", ha assegurat el president de l'ATA, Lorenzo Amor. Per la seva banda, el vicepresident i conseller d'Economia en funcions, Pere Aragonès, ha indicat que aquestes ajudes de l'Estat arriben tard i que la Generalitat ja feia temps que les reclamava.

El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest dissabte el reial decret que detalla les activitats que se'n podran beneficiar. També detalla que el ministeri d'Hisenda tindrà el control final dels 7.000 milions d'ajudes directes que es canalitzaran a través de les comunitats, ja que les administracions autonòmiques hauran de passar comptes amb el ministeri durant el primer trimestre del 2022. I un cop analitzades aquestes ajudes, qui n'hagi rebut de forma indeguda l'haurà de tornar a Hisenda durant el primer trimestre del 2022. El decret també estableix que en un màxim d'un mes s'ha de signar el conveni amb cada comunitat que, en els 10 dies següents, rebrà els diners. El govern espanyol, a més, en un afegitó al decret, dona facultats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per autoritzar i controlar les inversions en els denominats criptoactius.

Entre les activitats que es podran beneficiar d'aquestes ajudes n'hi ha moltes de les més afectades per l'impacte econòmic de la pandèmia, com el turisme, el comerç, el transport, l'esport i la cultura, però també sectors industrials i dels serveis que es poden haver vist afectats.

Turisme

És un dels sectors més beneficiats. Podran rebre ajudes activitats com hotels i allotjaments similars, allotjaments turístics i de curta estada, càmpings i aparcaments de caravanes, restaurants i establiments de menjar, càtering, bars, agències de viatge, operadors turístics i serveis de reserva.

També podran rebre ajudes els parcs d'atraccions i parcs temàtics, i altres activitats recreatives i d'entreteniment, així com els zoològics, jardins botànics i reserves naturals. També el turisme de negocis pot rebre ajudes, ja que s'hi inclouen activitats com l'organització de convencions i fires, així com altres activitats de suport a les empreses.

Comerç

El BOE inclou moltes activitats comercials que poden rebre aquestes ajudes. Des dels intermediaris en el comerç tèxtil, de vestits i calçat, pells i cuirs, aliments, begudes i tabac fins a les activitats del comerç a l'engròs de cuirs i pells, begudes, sucre, xocolata i confiteria; cafè, te, cacau i espècies; peix, marisc i altres productes d'alimentació; tabac; porcellana, vidre i articles de neteja, així com la rellotgeria i la joieria.

Quant al comerç minorista, s'inclouen categories com pa, confiteria i pastisseria; begudes; ordinadors, perifèrics i programes informàtics; tèxtil; diaris i papereria; vestit i calçat; rellotgeria i joieria, i la venda en els mercats de carrer. També s'inclouen les activitats de reparació de calçat i cuir, reparació de rellotges i joies, i la neteja de roba de vestir tèxtil i de pell.

Transport

El transport, tant públic com privat, s'ha vist afectat pel covid-19. El decret inclou ajudes al transport urbà i suburbà de passatgers; el sector del taxi; el transport terrestre, marítim i per vies navegables interiors de passatgers; el transport aeri de passatgers; i altres activitats annexes als serveis de transport.

També podran beneficiar-se de les ajudes les empreses de lloguer de cotxes i motos, i el lloguer de camions, així com el lloguer de mitjans de navegació i de transport aeri.

Cultura, esports i oci

Dins de l'activitat cultural, les activitats susceptibles de rebre ajudes inclouen l'edició de premsa, la fotografia i els cinemes; el lloguer de vídeos i discos; les arts escèniques i les seves activitats auxiliars; la gestió de sales d'espectacles; els museus, i la gestió de llocs i edificis històrics.

A l'esport, estan previstes ajudes per a la gestió d'instal·lacions esportives, activitats de gimnasos i altres activitats esportives; així com les activitats de manteniment físic. Les empreses del joc també es podran beneficiar d'ajudes, ja que s'hi inclouen les activitats de jocs d'atzar i apostes.

Indústria i serveis

Per últim, el decret també recull algunes activitats industrials, com l'extracció de mineral de ferro, arts gràfiques, impressió i enquadernació; fabricació d'explosius i producció de metalls preciosos; fabricació d'instruments d'òptica i fotogràfics; o la fabricació de fibra òptica. Dins de les ajudes a la indústria també hi entren les empreses que produeixen gelats; cafè, té, i infusions; begudes alcohòliques; sidra i altres begudes fermentades de la fruita; així com les que fabriquen roba i vestits; confecció, accessoris; pell i punt; així com joies i bijuteria.

En el sector dels serveis hi entren la reparació i manteniment aeronàutics i espacials; el subministrament de vapor i aire condicionat; el lloguer d'efectes personals i articles domèstics; el lloguer de maquinària i equips d'oficina, inclosos ordinadors, i les activitats de fotocòpia, preparació de documents i altres relacionades amb l'oficina.

stats