Es dispara el preu de l'energia i cauen les borses davant l'atac rus a Ucraïna

El preu del gas natural augmenta un 60% davant de possibles sancions i talls de subministrament a Europa

3 min
Foto d'arxiu del 8 de setembre de 2020 es veuen canonades de gas escampades al costat d'una estació Eugal / Nord Stream 2

BarcelonaEl preu del gas s'ha disparat un 60% al mercat de futurs aquest dijous arran de l'atac rus a Ucraïna. Així mateix, el petroli Brent, de referència a Europa, també s'ha encarit, en aquest cas un 6,5%, i ha superat els 103 dòlars per barril, mentre que el gruix de les borses europees ha obert amb pèrdues.

Els contractes a futur del gas natural de la plataforma neerlandesa TTF, una de les de referència a Europa, han passat dels 87 euros per megawatt hora amb què van tancar la jornada de dimecres, als 141,80 euros, un increment d'aproximadament el 60% en només un dia, però encara per sota del màxim històric de 180 euros del desembre passat. El gas és un dels productes energètics que més es poden veure afectats pel conflicte a Ucraïna, ja que Rússia és el principal proveïdor d'aquesta matèria primera a gran part dels països del centre d'Europa, en especial Alemanya.

La invasió russa i les sancions europees i nord-americanes contra el govern del president rus Vladímir Putin poden afectar el subministrament i, per extensió, el preu. El 2006 Rússia ja va deixar sense gas una bona part del continent durant tres dies justament per una disputa entre Gazprom, la principal empresa russa, i la ucraïnesa Naftogaz.

En el cas d'Espanya, però, aquell episodi no va afectar perquè el gas que s'hi consumeix prové principalment d'Algèria. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que a Espanya el subministrament de gas natural "està garantit". "Rússia no és un dels nostres principals subministraments", ha afegit Ribera, que ha destacat que l'entrada de gas natural liquat (GNL) als ports espanyols s'ha diversificat i que se'n rep de Noruega, Qatar o els Estats Units, a més del que entra per gasoducte procedent d'Algèria. No obstant, aquest febrer encara van arribar a Espanya dos metaners russos.

La ministra ha destacat que Espanya té un terç de la capacitat de regasificació europea. "Tenim una gran capacitat d'acollida de GNL en les nostres terminals de regasificació i això ens permet ser molt flexibles", ha afirmat la ministra. A més, ha indicat que a nivell europeu s'ha reforçat la coordinació per tal que les entrades de vaixells es dirigeixin als països més afectats.

El petroli també s'ha vist afectat per l'ofensiva russa. El Brent –el petroli del mar del Nord de referència a Europa– ha obert amb pujades del 7,1%, fins als 103,70 dòlars per barril, mentre que els futurs del petroli de Texas han arribat als 97,37 dòlars per barril, un increment del 5,7%. La gasolina ha pujat aquesta setmana un 7,5% i el gasoil, un 9,8%, màxims històrics a Espanya, on un litre benzina costa de mitjana 1,5912 euros i un litre de gasoil, 1,479 euros.

També el cost de la llum s'ha enfilat a l'Estat a nivells de mitjans de gener després d'unes setmanes més baix. El preu per quilowatt per hora al mercat majorista per la jornada de divendres (subhastat aquest dijous) serà de mitjana de 240,13 euros, un 16,9% més que el dia abans.

Borses en vermell

Les borses d'arreu del món han tingut una jornada de pèrdues. L'Íbex-35 espanyol va caure dijous un 2,86%, amb caigudes dels principals bancs, com ara el Santander (-7,60%), el Sabadell (-7,01%), el BBVA (-6,28%) i CaixaBank (-5,60%), així com d'empreses siderúrgiques com Arcelormittal (-6,56%) i Acerinox (-6,40%). A l'altre extrem, però, han pujat Indra (+12,05%) i diverses empreses d'energies renovables, com ara Siemens Gamesa (+10,52%), Solaria (+10,06%) i Acciona (+4,40%). La situació s'ha capgirat només després de la intervenció de Joe Biden. Després d'una jornada marcada per les pèrdues generalitzades en les borses d'arreu del món el discurs del president ha aconseguit revertir la tendència a la baixa. Nasdaq ha acabat la jornada guanyant un 3% i l'S&P un 1%, la primera jornada amb números positius després de quatre dies de baixades.

Però els EUA han estat l'excepció. A Londres, l'índex borsari FTSE-100 ha retrocedit un 3,88%. Les borses del centre del continent també han patit números vermells, amb Milà perdent un 4,15%; París, un 3,83%, i Frankfurt, un 3,96%. Als EUA, l'índex Dow Jones de Wall Street perdia un 1,73% a les 19:45 hores (hora catalana) i a l'Àsia, el parquet de Tòquio ha tancat la jornada amb un -1,81%. La borsa de Moscou s'ha ensorrat un 38%.

Ucraïna, productor de cereals

Espanya importa una part important de cereals d'Ucraïna, un dels principals productors del món, per la qual cosa el conflicte pot posar en perill part de la producció mundial i comportar "un nou encariment dels costos de producció" per als agricultors europeus, segons un comunicat de l'organització agrària espanyola Asaja. L'Estat importa un 30% del blat de moro que consumeix de productors ucraïnesos, així com un 17% del blat i un 60% de l'oli de girasol. També produeix una gran part de productes bàsics per a la fabricació de fertilitzants i adobs, per la qual cosa els mercats agrícoles se'n poden "ressentir greument", segons Asaja.

stats