Macroeconomia
Economia 28/02/2023

Els preus es tornen a disparar al febrer

La taxa anual s'enfila fins al 6,1% i la subjacent també torna a pujar, fins al 7,7%

3 min
Una dona comprant fruita al mercat de Sants, a Barcelona.

BarcelonaLa tendència a la moderació s'ha estroncat. L'índex de preus al consum (IPC) ha experimentat un repunt al febrer, amb una taxa de variació mensual de l'1% respecte al primer mes de l'any, segons la dada avançada aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En la comparativa anual, la taxa de variació ha estat del 6,1%, dues dècimes per sobre de la del mes de gener, i ja encadena dos mesos de pujada, cosa que no passava des del juliol. Paral·lelament, la inflació subjacent –és a dir, l'indicador que mesura l'evolució dels preus excloent elements més volàtils com l'energia i els aliments frescos– també ha crescut dues dècimes en comparació amb el registre del mes anterior, fins al 7,7%.

Així, l'evolució anual dels preus segueix a l'alça un mes més i deixa enrere el descens experimentat a Espanya del juliol al desembre de l'any passat, quan aquesta taxa va moderar-se progressivament del 10,8% al 5,7%. Els recents augments de gener (5,9%) i febrer (6,1%) es produeixen després que el govern espanyol aprovés, dins un paquet de mesures, la baixada de l'IVA del 4% al 0% per als aliments de primera necessitat i del 10% al 5% per als olis i la pasta. En una atenció als mitjans al Parlament d'Andalusia, la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, s'ha mostrat confiada que l'increment d'aquest febrer "s'anirà corregint en les pròximes setmanes i mesos".

Ara bé, aquest febrer destaca per la seva evolució mensual, que s'eleva fins a l'1%, la variació més elevada des del juny de l'any passat, quan va créixer un 1,9%. Amb aquest comportament, els preus també trenquen amb la dinàmica de moderació des de l'estiu, quan va començar a encadenar petites variacions respecte al mes precedent. Aquest indicador permet analitzar l'evolució de la inflació tenint en compte l'efecte base –és a dir, amb la xifra base que s'utilitza per comparar– i és especialment útil quan l'any precedent té un comportament anòmal, com ho han estat el 2021 i el 2022.

Evolució de la inflació a Espanya els últims dos anys

"La valoració és negativa. Es confirma que es trenca la tendència de moderació i inèrcia de baixada iniciada al juliol tot i les mesures posades en marxa, com la rebaixa de l'IVA", explica el secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla, en declaracions l'ARA.

Hermosilla destaca la pujada del preu de la llum respecte al gener, que ho ha fet un 86% fins als 130 euros el megawatt hora (MWh): "Aquesta seria una de les principals raons que explicarien això. S'ha de dir que ha fet més fred, hi ha més consum d’electricitat i els preus van a l’alça". Tot i això, també ho atribueix a un tema d'actualització de preus, que té lloc sempre a principis d'any i s'acaba traslladant a totes les cadenes de valor.

Electricitat i carburants

L'institut d'estadística espanyol ha atribuït aquest repunt anual a la pujada dels preus de l'electricitat davant del descens registrat al febrer de fa un any, i també als aliments i les begudes no alcohòliques, que augmenten més que el segon mes del 2022. Aquest cop els preus dels carburants i lubricants, que han baixat, han contribuït negativament a la inflació, mentre que els preus del transport combinat de passatgers també han disminuït.

Sobre l'augment de la inflació subjacent, Hermosilla diu que s'explica pels efectes de la segona ronda, és a dir, totes les conseqüències inflacionàries que viuen les cadenes de valor. "Això va més enllà de l'increment energètic, també han augmentat els preus de les primeres matèries", afegeix, i adverteix que aquesta tendència és complicada de capgirar, de manera que augura un comportament semblant els pròxims mesos.

Variació dels preus dels últims tres anys
Taxa de variació interanual de l’IPC

Un any de guerra

L’escalada de preus va començar a partir de la primavera del 2021 –per la reobertura de l'economia i els colls d'ampolla a la indústria– i es va disparar a partir del març del 2022, amb la invasió russa d'Ucraïna, fins a la frenada del juliol, que va suposar un canvi de tendència. La millora del comportament dels preus es va donar primer per la moderació de les escalades de preus del gas natural i del petroli respecte a la primavera –inici de la guerra– i després per les mesures del govern per pal·liar l'encariment de l'energia, com el topall dels preus del gas al mercat majorista d'electricitat, la bonificació de 20 cèntims per litre de combustible i la rebaixa fins al 5% de l'IVA al rebut de la llum.

Ara caldrà estar atents al comportament dels preus al mes de març, quan farà un any del primer impacte de la guerra d'Ucraïna sobre els preus. Aleshores el conflicte va disparar la taxa anual de la inflació un 9,8% respecte al tercer mes del 2021.

stats