IPC
Economia 11/08/2023

Els preus dels aliments experimenten una pujada de més d'un 11% a les Balears

La taxa interanual arriba fins al 3%

ARA Balears
2 min
Els preus deixen de caure a Balears mig any després

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) a les Balears va pujar un 0,3% el juliol del 2023 respecte del mes anterior i va elevar la taxa interanual tres dècimes, fins al 3%, segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que reflecteixen que els aliments i les begudes no alcohòliques es van encarir a les Illes un 11,5% el setè mes de l'any.

A tot l'Estat, l'IPC va augmentar un 0,2% al juliol en relació amb el mes anterior i va elevar quatre dècimes la taxa interanual, fins al 2,3%, a causa, principalment, de la pujada dels preus de carburants i també de l'encariment dels aliments, que van escalar cinc dècimes, fins al 10,8%. La taxa interanual de les Balears es va situar 0,7 punts per sobre de la mitjana estatal.

A les Illes, els aliments i begudes no alcohòliques van pujar un 11,5%; les begudes alcohòliques i el tabac, un 8,1%; la roba i el calçat, un 1%, i l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles van baixar un 13,5%.

Per la seva banda, els mobles, articles de la llar i articles per al manteniment corrent de la llar van augmentar un 4,6%, i la sanitat, un 5,9%, mentre que el transport caigué un 3,2%. Les comunicacions pujaren un 4,5%; l'oci i la cultura, un 7,4%; l'ensenyament, un 3,2%; els restaurants i hotels, un 7,2%, i altres béns i serveis van pujar un 6%.

La taxa anual de l'IPC va augmentar al juliol respecte del juny a totes les comunitats excepte a les Canàries, on va disminuir tres dècimes. Els majors augments es van produir a la Regió de Múrcia, de 0,8 punts; a Aragó, de 0,7 punts, i a Castella - la Manxa, Galícia i la Comunitat de Madrid, de 0,6 punts cadascun.

En acabar el juliol, les taxes més elevades d'IPC les presentaven Ceuta (4,3%); Melilla (4,1%); les Canàries (3,6%); les Balears (3%) i el País Basc, Cantàbria, Andalusia i Múrcia, totes amb una inflació d'un 2,6%.

stats