Part Forana
Economia 14/07/2022

El PIB va caure més d’un 20% a gairebé la meitat dels municipis de les Illes per la pandèmia

La dependència del sector turístic ha provocat grans caigudes en l'economia d'alguns municipis

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu

PalmaL'efecte econòmic de la pandèmia a les Illes Balears va provocar una caiguda superior al 21% del PIB de gairebé la meitat dels municipis de l'Arxipèlag. Aquest dijous la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) ha explicat que 32 dels 67 municipis de les Illes varen experimentar aquesta caiguda.

Entre aquests municipis s'hi troben 20 dels 53 de Mallorca, 6 dels 8 de Menorca i els 6 que formen part de les Pitiüses. La FELIB ha detallat que la marcada concentració de l'activitat local en els serveis més afectats per la paralització de la pandèmia explica aquest resultat, de la mateixa manera que les estructures més diversificades varen tenir una retallada inferior a la mitjana, com és el cas de les capitals insulars de Palma i Maó.

A més, ha explicat que en municipis com Alcúdia, Pollença, Muro o Santa Margalida la caiguda del PIB va ser d'entre el 30% i el 50%. La Federació assegura que aquesta caiguda tan gran registrada en aquests municipis és conseqüència que la seva estructura econòmica està més vinculada al turisme i tenen un model econòmic menys diversificat.

En aquest sentit, la FELIB ha destacat la necessitat de canviar el model econòmic i evitar, així, que la dependència de l'activitat turística sigui tan "important i imprescindible" per als municipis de les Balears" i han reclamat a les institucions que impulsin un canvi de format per tal d'aconseguir estructures econòmiques més autosuficients.

stats