Drets laborals

La patronal es despenja de l'augment del salari mínim

El govern espanyol vol incrementar l'SMI fins a 1.000 euros al mes aquest 2022

2 min
El president de la CEOE, Antonio Garamendi.

MADRIDA la foto de l'increment del salari mínim interprofessional aquest 2022 no hi apareixerà, de nou, la patronal. Aquest dimarts la CEOE ha rebutjat l'augment de fins a 1.000 euros al mes que el govern espanyol va proposar ahir dilluns. La decisió l'ha pres el comitè executiu de la patronal, que de manera "unànime" ha rebutjat un augment de l'SMI que considera "indiscriminat", ha apuntat la patronal en un comunicat. Per als empresaris, l'augment del salari mínim suposaria "un risc per a l'ocupació i per als treballadors no qualificats", sostenen. De fet, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ja havia expressat públicament el seu rebuig a l'increment. Finalment, es tornaran a despenjar d'un possible acord tripartit com ja van fer l'any passat amb l'augment dels 15 euros mensuals.

La CEOE sosté que una nova pujada de l'SMI "contribuirà a augmentar els costos laborals". A més a més, apunta que en un escenari d'encariment de les matèries primeres i de colls d'ampolla a les cadenes de subministrament, hi ha risc d'un "menor dinamisme econòmic en un futur i una menor creació de llocs de treball".

A l'espera de saber si els sindicats majoritaris –CCOO i UGT– s'afegeixen a la foto en favor de la mesura, l'executiu de Pedro Sánchez té clar que vol aprovar de manera "immediata" l'augment i per això ha convocat una nova, i a priori última, reunió aquest dimecres a la tarda. De fet, és en aquesta reunió on la CEOE traslladarà de manera formal la seva posició al govern. La proposta de l'executiu central passa per augmentar 35 euros al mes l'actual salari mínim, és a dir, de 965 euros mensuals bruts en 14 pagues actuals, a 1.000 euros al mes (un augment d'un 3,6%) i que sigui aplicable des de l'1 de gener.

Aquest dilluns la patronal catalana Foment del Treball ja es va posicionar en contra de nous augments del salari mínim interprofessional, "d'acord" amb el posicionament de la CEOE –de la qual forma part–. Foment considera que ara no és el moment adequat per incrementar els salaris.

El govern espanyol ha llançat la seva proposta partint de l'informe sobre l'SMI encarregat al grup d'experts l'estiu passat. Amb l'augment de 35 euros al mes, el govern espanyol se situa, més o menys, en el segon escenari de la comissió d'experts, en què s'aconsellava un augment de 31 euros al mes. 

El govern espanyol estimava ahir que de l'augment dels 1.000 euros se'n podrien beneficiar fins a 2 milions de treballadors. Segons càlculs del gabinet econòmic de CCOO, l'increment beneficiarà al voltant d'1,8 milions de persones assalariades, de les quals 1,5 milions treballen a temps complet i la resta a temps parcial. A més, segons un informe del sindicat, l'impacte principal de la mesura recaurà sobre dones d'entre 16 i 34 anys amb un contracte temporal del sector serveis i l'agricultura.

stats