La pandèmia destrueix cinc anys d’avenços en l’erradicació de la pobresa laboral al món

Nou de cada deu dones que van perdre la feina el 2020 s’han quedat fora del mercat laboral, segons l'OIT

3 min
A l’Aziz li prenen la temperatura dos cops al dia
 I l’han dotat de mascaretes, guants i gel.

MadridLa pandèmia de covid-19 ha destruït milions de llocs de treball al món. Segons l’Organització Mundial del Treball (OIT), el 2020 es van perdre el 8,8% del total d’hores de treball, l’equivalent a les hores treballades durant un any per 225 milions de treballadors a temps complet. Un informe publicat aquest dimecres per l’organisme amb seu a Ginebra adverteix que la pèrdua d’hores de treball s’ha traduït en un una “forta davallada” dels ingressos laborals i en un augment de la pobresa. Els ingressos laborals mundials –sense tenir en compte les prestacions públiques– han caigut un 8,3% el 2020 i l’OIT avisa que aquest any la tendència segueix, tot i que s’ha suavitzat. 

Tot plegat fa que s’hagi retrocedit fins al 2015 en les taxes de pobresa laboral. La pandèmia ha acabat amb els avenços en l’erradicació de la pobresa laboral dels últims cinc anys. L’informe no ofereix dades per països sinó una fotografia mundial, però l’OIT creu que el terreny perdut tardarà anys en recuperar-se. “El creixement de l’ocupació serà insuficient per tancar les bretxes obertes per la crisi”, avisa l’organisme internacional. 

La previsió és que la recuperació econòmica iniciada aquest any gràcies entre altres factors a l’avenç de la vacunació es tradueixi en la creació neta de 100 milions de llocs de treball el 2021 i 80 milions més el 2022. Tot i això, la creació d’ocupació prevista “seguirà sent més baixa que el nivell previ a la crisi” provocada pel coronavirus i és “probable” que hi hagi menys llocs de treball que els que s’haurien creat sense la pandèmia. Això farà, apunta l’informe, que una part de les persones que van perdre la feina per la pandèmia i els joves que volen accedir a la seva primera ocupació no trobin feina. De fet, l’OIT preveu un augment “sostingut i pronunciat” de l'atur al món, especialment als països menys rics, que passarà de 187 milions de persones el 2019 a 220 milions aquest any. Per a l’any que ve la xifra es reduirà fina als 205 milions d’aturats.

Immigrants, joves i dones, els més afectats

L’informe també adverteix que la destrucció de l’ocupació ha afectat amb més virulència els immigrants, que habitualment ocupen llocs de treball més precaris o informals, els joves i les dones. “La crisi amenaça en posar en perill els avenços en matèria d’igualtat de gènere”, sosté l’OIT. Les dones han patit més que els homes la pèrdua de llocs de treball: l’ocupació femenina es va reduir un 5% el 2020 davant un 3,9% de l’ocupació masculina.

Segons dades de l’organisme, nou de cada deu dones que van perdre la feina l’any passat han quedat fora del mercat laboral. A més, en molts casos la pandèmia ha provocat que elles s’hagin hagut de fer càrrec de la cura dels fills durant la pandèmia, cosa que ha comportat un augment de la feina no remunerada a la llar. “És una qüestió transversal, que repercuteix en les dones de tots els països, sectors, ocupacions i tipus de feina”, afirma l’estudi.

L’OIT espera que a partir del segon semestre del 2021 s’iniciï una recuperació “gradual” però “desigual” de l’economia mundial i reclama mesures internacionals tant en la distribució de les vacunes –factor clau de la reactivació econòmica– com en les ajudes econòmiques –incloent-hi un alleugeriment del deute, apunta l’organisme– per evitar que els efectes positius de la recuperació només es notin als països rics.

stats