Habitatge
Economia 27/11/2023

Palma és la ciutat de l'Estat on es requereixen més ingressos i estalvis per comprar un habitatge

Cal disposar d'uns ingressos de 56.652 euros nets i de 114.211 euros d'estalvis per poder comprar un habitatge de dues habitacions

ARA Balears
2 min
Habitatges al centre de Palma

PalmaPalma és la ciutat de l'Estat on es requereixen més ingressos i estalvis per comprar un habitatge. Cal disposar d'uns ingressos de 56.652 euros nets i de 114.211 euros d'estalvis per poder accedir a la compra d'un habitatge de dues habitacions. Aquesta és l'aproximació que es desprèn de l'estudi elaborat pel portal immobiliari Idealista, on s'ha calculat la diferència entre la renda que es necessita per llogar un immoble de dos dormitoris amb la renda de què hauria de disposar una persona interessada a comprar un habitatge d'aquest tipus. Segons el portal, Palma és una de les tres ciutats d'Espanya on resulta més assequible llogar que comprar, ja que els ingressos mitjans necessaris per arrendar un habitatge d'aquest tipus a Palma són de 51.002 euros nets, és a dir, al voltant d'un 10% més barat que optar per la compra. Les altres dues localitats on es dona aquesta mateixa situació són Sant Sebastià —un 12% més barat el lloguer— i Granada —un 3%.

Per altra banda, les capitals de província on resulta més econòmic comprar que llogar són Huelva —es necessita un 81% més de renda per llogar que per comprar—, Lleida —un 77%—, Jaén —un 71%— i Múrcia —un 66%. El portal ha indicat que l'encariment del preu dels lloguers a Espanya, "provocat per la cada vegada menor oferta d'habitatges", ha generat que "els ingressos necessaris per llogar un habitatge de dos dormitoris i no superar el llindar del 30% dels ingressos recomanat se situï en 31.550 euros nets anuals". Aquesta xifra és un 46% més elevada que la necessària per a la quota hipotecària en el cas de comprar el mateix habitatge, que se situa en 21.561 euros nets, i caldria afegir-hi uns estalvis mínims de 43.467 euros.

El portaveu d'idealista, Francisco Iñareta, ha explicat que aquest informe posa de manifest "el pervers efecte" de la Llei d'habitatge al mercat immobiliari, ja que, segons diu, "en reduir l'oferta del lloguer es dificulta l'accés a l'habitatge no només de lloguer, sinó també de venda". "Les dades publicades en aquest estudi mostren que els ingressos necessaris per comprar un habitatge si se segueixen les recomanacions financeres —no destinar-hi més del 30%— són molt més baixos que per llogar el mateix immoble, però és imprescindible aportar una quantitat elevada d'estalvis", ha indicat.

stats