L'OCDE redueix en un terç, fins al 4,5% del PIB, el creixement previst per a Espanya aquest any

L'organisme atribueix la retallada a la inflació i a una recuperació menys forta del previst en el segon i tercer trimestres

2 min
Una planta de Volkswagen, en una imatge d'arxiu.

ParísDos mesos després del seu informe econòmic de la tardor, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat fortament a la baixa les dades d'Espanya. L'organisme ha retallat aquest dimecres un terç la previsió de creixement de l'economia per aquest any: del 6,8% del PIB que preveia al setembre al 4,5% que pronostica ara, a poques setmanes de tancar l'any. El canvi fa que Espanya ja no sigui el país europeu que més creixerà aquest any. De fet, amb la nova previsió, l'economia espanyola creixerà per sota de la mitjana de la zona euro (5,2%) i per darrere de França (6,8%) i Itàlia (6,3%). 

Es confirma així que aquest 2021 és l'any de recuperació després d'un 2020 marcat per la pandèmia i amb una caiguda de gairebé l'11% del PIB, però l'empenta d'Espanya no és fan forta com es preveia i, de fet, ja no lidera la recuperació. L'OCDE també retalla la previsió de creixement per al 2022, però en aquest cas la rebaixa no és tan exagerada: passa del 6,6% previst al setembre al 5,5%. L'augment del PIB espanyol per a l'any que ve sí que se situaria per sobre de la mitjana de la zona euro (4,3%). 

Per què l'OCDE ha canviat tant les seves previsions per a Espanya? En primer lloc, les xifres provisionals de l'Institut Nacional d'Estadístiques (INE) del segon trimestre d'aquest any van fallar i, després de publicar unes xifres excessivament optimistes al juliol, l'organisme va corregir-les posteriorment a la baixa, fet que ha provocat una revisió del creixement d'Espanya per a aquest any en nombroses institucions, com la Comissió Europea i l'OCDE, sempre a la baixa. A l'error de l'INE s'hi suma el fet que el tercer trimestre de l'any l'economia també ha tingut un creixement més modest del previst.

Inflació a l'alça

L'altra explicació de la retallada de la previsió és l'elevada inflació, que a Espanya a l'octubre es va situar en el 5,4%. L'escalada dels preus de l'energia és, en bona part, la responsable de l'augment de la inflació. L'OCDE estima que a finals d'aquest any la inflació arribarà al seu punt més alt per començar un descens el 2022. Segons l'organisme amb seu a París, baixarà fins a un nivell moderat a mitjans d'any (en el conjunt del 2022 serà del 3,2%). L'OCDE també apunta a altres factors que han fet caure l'optimisme econòmic, com la falta de components industrials, que afecta la producció en sectors com l'automoció. 

En qualsevol cas, continuen sent claus tant la taxa de vacunació com l'evolució de la pandèmia, i l'OCDE adverteix que aquesta és la principal font d'incertesa a l'hora d'elaborar les previsions. "Assistim a una recuperació ràpida però inestable", ha subratllat l'economista en cap de l'organisme, Laurence Boone. La responsable econòmica de l'organisme ha destacat que el PIB mundial està "a punt" de tornar als nivells previs a la pandèmia. 

Tot i això, les previsions que s'han publicat aquest dimecres no tenen en compte l'aparició de la variant òmicron, que està obligant molts països a imposar noves restriccions i podria, de nou, alentir la recuperació econòmica. Amb tot, l'OCDE destaca que la recuperació és un fet, tot i que s'està produint de forma desigual als diferents països i regions del món. 

stats