Economia 29/10/2019

La nova llei hipotecària provoca una forta caiguda d'operacions a les Illes

La signatura d'hipoteques per la compra d'un habitatge es va reduir l'agost un 45,5%

Ara Balears
2 min
Els bancs avisaren que la nova llei implica terminis més llargs per concedir hipoteques

PalmaLa signatura de noves hipoteques per a la compra d'un habitatge es va reduir l'agost a les Balears un 42,5% en comparació amb el mateix mes del 2018, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Bona part d'aquest descens es pot atribuir a la nova llei hipotecària, que va entrar en vigor el mes de juny i implica uns majors terminis a l'hora de tancar una operació.

En el conjunt d'Espanya, el descens interanual dels préstecs per comprar habitatges es va situar gairebé en un 30% l'agost i va quedar en 20.385 contractes, el major descens des del febrer del 2014, en part influït per l'entrada en vigor de la llei hipotecària.

Segons ha explicat l'INE, això es deu al fet que les dades d'agost es refereixen a hipoteques que varen ser inscrites en els registres de la propietat durant aquest mes, però que es varen constituir els mesos anteriors, ja d'acord amb la nova norma.

Així mateix, un 41,8% de les hipoteques formalitzades a l'agost es va constituir a tipus fix, un percentatge inferior al 43,7% del mes anterior. L'import mitjà d'aquests contractes va augmentar un 5% i va assolir 128.501 euros, un increment que va ser una mica superior, de gairebé un 6% en comparació amb el mes previ.

Per contra, el capital prestat a l'agost per bancs, caixes i cooperatives per adquirir un habitatge va disminuir un 26,4% interanual i un 35,3% enfront del mes anterior, fins a 2.619 milions d'euros, la qual cosa també podria haver-se vist afectada per la nova llei, afegeix l'INE.

Per a l'adquisició de tota mena de finques –rústiques, urbanes i habitatges–, les entitats financeres varen prestar 4.456 milions d'euros a l'agost, un 22,8% menys que un any abans i gairebé un 32% menys que el mes anterior. L'import mitjà de tots aquests contractes inscrits va ser de 155.619 euros, un 7,4% més que l'any anterior i un 8,9% més que al juliol.

Per naturalesa de la finca, les hipoteques sobre habitatges varen concentrar un 58,8% del capital total prestat a l'agost, un percentatge inferior al 62% registrat el mes precedent.

stats