Economia 16/05/2018

Montoro avisa: ni el Diplocat ni TV3 tindran pressupost si es destinen a "objectius il·legals"

El ministre evita respondre quan s'aixecarà la intervenció financera a Catalunya

Júlia Manresa
2 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va publicar l’anterior llistat de morosos al desembre. Ara hi torna, amb una llista d’efectivitat discutida.

MadridEl ministre d'Hisenda obre la porta a impedir que partides dels pressupostos es destinin a la restitució del Diplocat o de la Hisenda catalana en funció dels objectius que tinguin. Montoro ha reconegut aquest dimecres en un esmorzar organitzat per 'El Economista' que obrir ambaixades a l'exterior no és il·legal, però ha matisat: "Depèn de per a què les facis servir". Si hi ha el mínim indici que el nou Govern de la Generalitat fa servir les ambaixades per promoure activitats "il·legals", Montoro ha assegurat que Hisenda sí que podrà actuar. El mateix ha dit sobre TV3: "Els comptes de TV3 ja estan controlats. El que no pot ser és que es facin servir serveis públics per informar sobre activitats il·legals", ha etzibat, i ho ha comparat amb el fet que una televisió pública informés sobre el benefici del consum de drogues.

Abans, Montoro ha respost a la demanda de Torra d'aixecar la intervenció: "A qui li molesta que controlin si compleix la legalitat?" El ministre d'Hisenda ha justificat que es mantingui la intervenció a les finances catalanes perquè les declaracions que fins ara ha fet el president electe, Quim Torra, només generen desconfiança, "la mateixa desconfiança que va provocar la intervenció del 2015". I ho ha puntualitzat assegurant que aleshores Catalunya posava en risc la qualificació del deute espanyol. El ministre d'Hisenda ha insistit que l'objectiu de mantenir el control és que "els independentistes no puguin destinar ni un euro a objectius il·legals".

Evita respondre quan s'aixeca la interenvenció

I, per això, ha assegurat que "com a mínim" s'ha de mantenir el nivell d'intervenció iniciat el 2015, amb els controls mensuals per part de la intervenció general de l'Estat i no el control setmanal aplicat a finals de l'any passat, que impedia que la Generalitat ingressés els recursos que li corresponen pel sistema de finançament. Primer ha recordat que els controls extraordinaris setmanals aplicats el setembre passat estan lligats al 155 i per tant decauen amb ell però després ha deixat espai al dubte: "Ja veurem com s'aixequen els controls", ha puntualitzat referint-se a la vigilància permanent que mantendrà Hisenda per si cal intensificar el control en funció de les actuacions de la Generalitat. Per això mateix ha evitat resondre què cal perquè s'aixequi la intervenció i quan es farà.

Montoro ha assegurat també que el creixement econòmic no interessa als independentistes catalans. El ministre d'Hisenda sosté que "si Catalunya prospera, l'independentisme perd", i, per això, ha recalcat que Hisenda va haver d'intervenir les finances de Catalunya. "No han pogut sortir-se amb la seva perquè hi ha hagut una actuació del govern d'Espanya".

A banda, s'ha sumat des del flanc econòmic a les crítiques i la polèmica pels tuits i articles del president electe, Quim Torra. El ministre ha afirmat que els nacionalismes i els populismes són "la principal amenaça per al desenvolupament econòmic" i que s'ha de "respondre a les amenaces de populisme excloent fent més Europa en termes d'integració econòmica".

stats