Pressupostos
Economia 01/12/2022

Més de 800 milions d'euros del pressupost del 2023 seran per al desplegament de l'Estratègia Illes Balears 2030

El full de ruta per als pròxims deu anys preveu la construcció del tren de Llevant i la reforma de l'Hospital de Manacor, entre altres qüestions

ARA Balears
2 min
La reunió del Pacte de Reactivació d'aquest dijous

PalmaUn total de 809 milions d'euros del pressupost autonòmic del 2023 seran per a accions alineades amb el Pla d'Inversions Estratègiques Illes Balears 2030, segons ha explicat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, en la roda de premsa posterior al Pacte de Reactivació d'aquest dijous. Els comptes del 2023 inclouen projectes que suposen un compromís de mobilitzar més de 1.680 milions d'euros, un 36,2% dels 4.640 milions d'euros previstos inicialment a l'Estratègia Balears 2030 en un horitzó de deu anys. Els 809 milions d'euros en les anualitats per al 2023 suposen un augment del 95%, prop de 400 milions més, respecte dels pressupostos del 2022.

Les inversions estratègiques tenen quatre eixos: la sostenibilitat, la competitivitat, la cohesió social i la millora del model productiu. Així, entre les inversions hi tenen cabuda la reforma de l'Hospital de Manacor o de Son Dureta, el tramvia de la Badia de Palma per connectar la ciutat amb l'aeroport, la recuperació del projecte del Tren de Llevant o partides per a l'educació de 0-3 anys, entre altres qüestions.

Sánchez ha destacat que l'estratègia d'inversions "va néixer des del consens i el diàleg entre els diferents partits polítics, les institucions i els agents socials i econòmics", i ha defensat la importància que es traslladin els compromisos als comptes de la Comunitat Autònoma "perquè es desplega el cicle inversor més potent" de la història.

Pel que fa als fons europeus, el conseller d'aquesta matèria, Miquel Company, ha exposat que, en total, s'han mobilitzat fins ara prop de 740 milions del programa Next Generation EU a les Illes, entre convocatòries i licitacions ja publicades, dels quals gairebé 570 milions són gestionats per la comunitat i prop de 170 milions, per l'Estat. Amb les iniciatives engegades, més de 5.000 empreses, entitats i ciutadans particulars són beneficiaris de les convocatòries i licitacions publicades.

stats