Economia 25/08/2020

El lloguer turístic perd gairebé tres quartes parts del negoci a l'agost

L'ocupació al juliol era d'un 65% i ara se situa en el 27%

Catalina Riera
2 min
Benjamin Schleining i Jordi Cerdó.

PalmaEls habitatges vacacionals turístics de Mallorca es troben en un 27% d'ocupació en el mes d'agost, una situació que el president de la Federació d'Estades Turístiques Vacacionals de l'illa (ETV), Jordi Cerdó, ha qualificat de "desastrosa". Per aquest motiu, demana al Consell Insular de Mallorca una moratòria de dos anys -que es posi en marxa a partir de novembre- que els permeti llogar els habitatges durant més d'un mes i se'ls exoneri de pagar determinats impostos turístics, com per exemple l'ecotaxa, per "poder passar l'hivern", ha apuntat.

Segons Cerdó, els habitatges turístics varen registrar al juliol un 65% de l'ocupació, però va baixar fins al 40% quan el Regne Unit va anunciar la quarantena obligatòria als ciutadans que retornassin al país després d'haver viatjat a les Balears. Així mateix, l'ocupació va continuar davallant a l'agost, després que Alemanya desaconsellàs viatjar a l'Arxipèlag, un anunci que "ha provocat que un 90% dels alemanys no vulguin viatjar amb les reserves confirmades, ja que prefereixen poder cancel·lar a darrera hora", ha afirmat el director general del portal Fincallorca, Benjamin Schleing. Encara que les previsions que tenen és tancar la temporada “amb un 15% o un 20% d'ocupació”, els propietaris dels habitatges vacacionals “no preveuen abaixar preus, però sí que alguns d'ells han optat per no cobrar l'impost turístic als clients”, ha dit Cerdó.

"La situació per als propietaris del lloguer vacacional és difícil", ha remarcat Cerdó, ja que es troben que els vols amb origen a Alemanya "estan buits", un fet que es deu a la "psicosi" que es viu al país respecte de "les notícies que reben sobre el coronavirus". I és que a Alemanya "s'han difós imatges de festes puntuals en llocs turístics que no es corresponen amb la realitat de Mallorca, on les mesures de seguretat són bastant fortes", ha opinat Schleining. En aquest sentit, Cerdó recorda que els habitatges de lloguer vacacional són segurs perquè "estan aïllats i s'hi apliquen protocols d'infecció". De fet, "a les finques turístiques no hi ha hagut cap infectat", ha remarcat.

stats