Fiscalitat

L'Autoritat Fiscal demana més autonomia per avaluar la despesa pública

L'organisme critica "falta d'ambició" del govern espanyol per fer més controls

2 min
La presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, en una imatge recent.

MadridUn finançament més estable. Més recursos humans i, sobretot, tenir més iniciativa a l'hora de seleccionar les avaluacions de les polítiques públiques, és a dir, més autonomia. Són les peticions que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), a través de la seva presidenta, Cristina Herrero, ha traslladat aquest dimecres al govern espanyol, però també a la resta de formacions polítiques. L'organisme ha demanat un pacte d'estat per modificar la llei orgànica de la institució i poder deixar negre sobre blanc totes aquestes exigències.

Una de les funcions d'aquest ens, sinó la principal, és avaluar les polítiques públiques i, en particular, la despesa pública que representen. Una tasca que l'Airef ja fa, però per a la qual assegura que no té prou "blindatge legal" com sí que té a l'hora de supervisar la fiscalitat. "És imprescindible modificar la llei", ha reiterat Herrero en roda de premsa.

La presidenta de l'Airef ha aprofitat la publicació de la tercera fase de l'Spending Review, un informe a través del qual l'organisme analitza la despesa pública, del període 2018-2021, per constatar el que qualifica de "deriva en matèria d'avaluació". Mentre que la primera fase d'aquesta avaluació va suposar revisar uns 33.000 milions de despesa pública i la segona més de 50.000 milions, en el cas d'aquesta tercera fase s'han analitzat 18.000 milions corresponents als instruments financers de suport a les empreses i la gestió dels residus. El quart encàrrec -els fa el govern espanyol- només posarà el focus en prop de 10.000 milions d'euros vinculats a prestacions socials, com l'ingrés mínim vital i les polítiques d'ocupació.

Més esforços en sanitat

"Les administracions públiques podrien deixar d'avaluar. Es tractaria de garantir que hi ha una cartera definida", ha afirmat Herrero, que més enllà de la quantitat, també ha parlat de les matèries: "Un país que té un problema de productivitat no pot no dedicar recursos a avaluar l'educació universitària i no universitària". Herrero també ha posat la sanitat com una altra àrea on caldria dedicar més esforços. Amb tot, si bé l'Airef assumeix que s'han fet passos -fa poc es va legislar un estatut de la institució-, insisteix a demanar més "blindatge" i "garanties".

stats