Tecnologia

Macroinversió de Microsoft a Espanya: 1.950 M€ en dos anys per a IA

La multinacional tecnològica obrirà pròximament nous centres de dades a la Comunitat de Madrid i l'Aragó

2 min
El president de Microsoft, Brad Smith, amb el president espanyol, Pedro Sánchez.

BarcelonaEn els seus gairebé 40 anys de presència a Espanya, Microsoft mai hi havia destinat tants diners en projectes. Després d'una reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, la multinacional tecnològica ha anunciat aquest dilluns que quadruplicarà les seves inversions en la infraestructura d'intel·ligència artificial i cloud per als anys 2024 i 2025 fins als 1.950 milions d'euros. El president de la companyia, Brad Smith, ha explicat al cap de l'executiu espanyol que el seu objectiu és "impulsar la innovació digital i l'ús responsable de la IA que beneficiï les empreses i les administracions públiques".

De moment Microsoft ja ha concretat que part d'aquesta inversió multimilionària es destinarà a l'obertura d'una regió cloud de centres de dades a la Comunitat de Madrid i a la construcció d'un campus de centres de dades a l'Aragó per a empreses i entitats públiques europees. "Aquestes dues infraestructures proporcionaran els serveis al núvol de Microsoft amb les màximes garanties de seguretat, privacitat i sobirania de dades", ha remarcat el grup. El gegant del software fundat per Bill Gates assegura que els seus centres de dades situats a l'Estat "podrien sumar 8.400 milions d'euros al PIB espanyol i contribuir a la creació de 69.000 llocs de treball en el període 2026-2030".

Microsoft ja té un centre relacionat amb la intel·ligència artificial a Barcelona: el 2021 hi va obrir una nova base per gestionar l'aplicació d'aquesta tecnologia per millorar l'experiència dels usuaris a la web. Així i tot, preguntada per l'ARA, la companyia encara no ha confirmat si aquest increment en les seves inversions també es notarà a Catalunya.

Més enllà de la inversió, Sánchez i Smith també han analitzat durant la reunió diversos acords de col·laboració entre el govern espanyol i Microsoft en l'àmbit de l'ús de la intel·ligència artificial per ampliar el seu ús a l'administració pública, amb solucions d'intel·ligència artificial generativa i plans de formació per als funcionaris, a través del ministeri per a la Transformació Digital i de la Fundació Pública, liderat ara per José Luis Escrivá. Cal recordar que aquesta companyia nascuda als Estats Units és el gran braç inversor al darrere d'OpenAI, el laboratori d'intel·ligència artificial d'on han sortit eines com ChatGPT. L'Estat i Microsoft també col·laboraran en el reforç de la ciberseguretat estatal mitjançant el ministeri de Defensa i el Centre Criptològic Nacional, i de les empreses i les pimes amb l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe).

stats