Macroeconomia
Economia 30/05/2023

La inflació cau lleugerament al maig i modera el creixement anual a mínims en dos anys

Els preus pugen un 3,2% en un any i l'IPC subjacent un 6,1%

3 min
Supermercats

BarcelonaDesprés de tres mesos a l'alça, la inflació ha experimentat un retrocés al mes de maig, amb una variació mensual negativa del 0,1% respecte a l'abril. En comparació amb el mateix mes de l'any passat, l'índex de preus al consum (IPC) ha experimentat un creixement del 3,2%, nou dècimes menys que el de l'abril i el més baix des del juliol del 2021, segons les dades avançades de l'IPC publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Des del març, quan es va complir un any de l'efecte de la guerra d'Ucraïna sobre els preus, el seu increment anual s'ha fet en comparació a un comportament anòmal. Això explica que el tercer mes d'aquest any, la variació interanual caigués al 3,3%, ja que el març del 2022 la taxa anual va disparar-se un 9,8%. Ara bé, els preus continuaven pujant: van augmentar un 0,4% respecte al febrer. I també explica que a l'abril l'increment anual fos del 4,1%, ja que l'abril del 2022 la inflació es va moderar.

Inflació a Catalunya els últims dos anys
Variació mensual i anual

Aquest fenomen rep el nom d'efecte base, que fa referència a la xifra amb què es compara l'indicador, i en aquest cas es té en compte perquè l'any precedent va tenir un comportament extraordinari. L'escalada de preus va començar la primavera del 2021 –per la reobertura de l'economia i els colls d'ampolla a la indústria– i es va disparar a partir del març del 2022 amb el conflicte a Ucraïna.

"La moderació s'està produint"

"Crec que aquests mesos, des del gener, hem de mirar la variació intermensual perquè ens diu molt: al gener va tenir un comportament similar al d'aquest maig, però entre febrer i abril la pujada és important. Hem de fixar-nos molt en això perquè és el que acabarà condicionant el comportament dels preus", explica el secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla, en declaracions l'ARA. Hermosilla fa una valoració positiva de les dades perquè "la moderació s'està produint", tot i que recomana mirar-se les dades amb prudència tenint en compte aquest efecte comptable.

La variació interanual de la inflació subjacent al maig –és a dir, l'indicador que mesura l'evolució dels preus excloent elements més volàtils com l'energia i els aliments frescos– va situar-se en el 6,1%, cinc dècimes menys que a l'abril. Hermosilla adverteix que aquesta dada amaga els efectes de segona i tercera ronda i no és tan conjuntural com l'IPC, que inclou components més volàtils. "Els efectes sempre es manifesten amb un cert retard, d'aquí ve el seu comportament alcista quan l'altra està baixant, i ens anticipa que hi haurà aquest descens, com s'ha anat veient en els últims mesos", afegeix.

Variació dels preus dels últims tres anys
Taxa de variació interanual de l’IPC

Aliments i carburants

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, considera que aquestes dades d'inflació confirmen l'eficàcia de les mesures del govern espanyol, així com la moderació dels preus dels aliments i la caiguda dels carburants: "Posiciona el nostre país com un dels que tenen la inflació més baixa de la Unió Europea". En aquest sentit, el ministre d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, ha fet també una lectura positiva de les dades perquè mostren "clarament" que la inflació s'està contenint, segons ha dit des de Brussel·les, abans de participar en el Consell de Ministres d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea (UE).

L'INE constata que aquesta evolució és conseqüència, principalment, del descens dels preus dels carburants, que baixen quan es van disparar en el cinquè mes de l'any passat. També ho atribueix al fet que la pujada dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques ha estat menor que el maig del 2022.

Els sindicats apunten als marges empresarials

UGT ha aprofitat l'avançament de les dades d'inflació per reclamar de nou canvis regulatoris per posar un topall als beneficis "desproporcionats" per a algunes empreses. El sindicat considera que mentre les dades mostren una moderació dels preus, part del teixit empresarial continua mantenint uns marges de beneficis elevats. Per això demana que es traslladin les pujades salarials acordades en el recent V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) als convenis col·lectius pendents de firmar.

Aquestes últimes dades d'inflació del maig, juntament amb les del juny, seran les últimes que es coneixeran abans de les eleccions generals del 23 de juliol, i mostren una tendència a la moderació que podria arribar al 2%, i que el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat en un tuit: "Això és el que la ultradreta no pot suportar".

stats