Laboral

La indexació a l'IPC, la pedra a la sabata de la negociació dels salaris

La CEOE fa una contraproposta als sindicats i aposta per un augment del 8% en tres anys i sense clàusules de garantia salarial

2 min
El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez; el de CCOO, Unai Sordo, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, aquesta setmana.

MadridEl nul contacte dels últims dies entre sindicats i patronals per la revisió dels salaris deixava entreveure que la negociació no passava pel seu millor moment. El bloqueig s'ha tornat a constatar aquest divendres després que la CEOE hagi rebutjat en una reunió interna l'última proposta de CCOO i la UGT. La patronal aposta per augmentar un 8% els salaris en els pròxims tres anys, és a dir, repartir l'increment fins al 2024 i fer-ho segons la situació del sector i l'empresa, com ha avançat Expansión i confirmen fonts pròximes als empresaris a l'ARA.

Però en la seva proposta la patronal no incorpora les clàusules de salvaguarda, una condició sine qua non per als sindicats. L'objectiu principal d'aquestes clàusules és facilitar que, si aquest 2022 es tanca un augment salarial molt per sota de la inflació, es pugui reconduir els anys 2023 i 2024. Per als empresaris això és la porta d'entrada als efectes de segona ronda, és a dir, al fet que les pressions inflacionistes es traslladin als sous alimentant encara més l'espiral inflacionista.

Al seu torn, CCOO i la UGT havien posat damunt la taula un augment del 3,4% per a aquest any, del 2,5% per al 2023 i del 2% per al 2024, deixant enrere la proposta d'un augment del 5% per a aquest any, que, com explicava aquest diari, estaven disposats a deixar enrere per arribar a un acord. La principal diferència, però, és que els sindicats sí que inclouen les clàusules, i aquí és on apareix el no dels empresaris. En concret, volen que als futurs increments se'ls afegeixi la recuperació del poder adquisitiu que es perdi aquest any, quan la revisió del sou quedi per sota de la inflació –el Banc d'Espanya estima un IPC mitjà del 7,5% aquest 2022–. Els sindicats aposten per recuperar el 50% de la diferència entre el 3,4% i la inflació mitjana anual que quedi aquest any: la xifra resultant es repartiria entre el 2023 i el 2024. Amb tot, els agents socials reprendran les converses després de Setmana Santa.

stats