Economia 26/05/2021

Les Illes cauen 17 llocs en el rànquing de competitivitat d'Europa, segons Impulsa

El conseller de Model Econòmic puntualitza que "no s'han pogut mesurar moltes de les eines" que es van posar en marxa per millorar aquests resultats

2 min
La presidenta de CAEB, Carmen Planas; la presidenta del Govern, Francina Armengol; i el director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera.

PalmaLes Balears han caigut 17 llocs en el rànquing de competitivitat d'Europa en els darrers tres anys, segons ha explicat aquest dimecres el director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, després de reunir-se a la seu de CAEB a Palma amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. A banda dels resultats en competitivitat, durant la trobada han tractat altres temes, com ara la situació econòmica derivada del covid-19, els fons europeus i el treball de les empreses en els darrers mesos per redefinir bona part dels seus serveis.

Sobre la pèrdua de competitivitat, Negueruela ha argumentat que el Govern va detectar que l'índex tenia deficiències principalment en l'educació superior i "per això la passada legislatura es va posar en marxa la facultat de medicina, es dona més pressupost que mai a la universitat i es fan acords en matèria de formació professional". Ara bé, "moltes d'aquestes eines no s'han pogut mesurar perquè no han acabat aquests cursos i aquesta feina que s'ha començat", ha puntualitzat.

L'Índex de Competitivitat Global va ser la primera eina que va posar en marxa la Fundació i aquest dimecres n'ha publicat la darrera actualització. La davallada de 17 llocs deixa l'Arxipèlag en la posició número 148 de les 233 regions europees. Per això, Riera ha defensat la necessitat de forçar una visió-regió que permeti fer front a aquests "desequilibris de competitivitat" i aprofitar l'oportunitat que donen els fons europeus.

Fons europeus

Respecte dels fons europeus, Negueruela ha assegurat que el Govern treballa amb el Ministeri de Turisme per marcar les pautes per presentar-se a la convocatòria dels fons. "Volem tenir ja un marc de què volem fer amb aquests fons europeus per turisme, que ja estam tancant pràcticament amb la Fundació per poder donar explicacions públiques", ha apuntat.

Pel que fa als reptes en matèria de turisme, el conseller ha assenyalat que l'Executiu vol "caminar cap a la circularitat de l'economia" i cap a la "sostenibilitat ambiental i social". Sigui com sigui, "les nostres Illes tenen ja 100 milions d'euros precisament per ser un arxipèlag molt important per Espanya, però hem de veure tot el marc global de com quedarien els fons europeus que han de venir per aquesta àrea [del turisme]", ha afegit el portaveu autonòmic.

stats