Economia 25/04/2023

Les Illes van tenir el 2022 un 7,4% menys d'accidents laborals que abans de la pandèmia

Formentera és l'única illa on han augmentat els registres (+1,4%), i a Mallorca la construcció se situa a l'alça (+9,25%)

2 min
Treballadors de la construcció. / I. BUJ

PalmaEls accidents laborals que es van produir a les Illes Balears el 2022 van ser un 7,4% menors que el 2019, abans de la pandèmia. La comparació es fa amb aquest exercici, ja que, amb la irrupció del coronavirus, l'activitat laboral presencial es va veure molt afectada. Així, l'índex que s'utilitza per mesurar la sinistralitat se situa en els nivells del 2013, amb 4.023 punts, tot i l'augment de la població afiliada a la Seguretat Social. A més, cal destacar que els accidents causats per la covid, que en el servei sanitari i sociosanitari comptaven com a accident laboral el 2021, han passat a considerar-se una malaltia.

Aquestes són les conclusions principals de les dades que han presentat aquest dimarts el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, i el director de l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal), Rubén Castro. Formentera és l'única illa on van augmentar els accidents laborals (+1,4%), tot i que per la seva baixa població activa, en comparació amb la resta de territoris, petites variacions provoquen grans diferències en els valors totals. Pel que fa a la resta d'illes, Eivissa és on cau de manera més pronunciada (-17,8%), seguida de Mallorca (-5,6%) i Menorca (-3,36%).

El descens de sinistralitat es produeix a tots els sectors econòmics (hostaleria, serveis, construcció, indústria i agricultura). Negueruela ha posat en relleu els casos de l'hostaleria i la construcció, ja que habitualment són els que comporten més accidents en nombres totals i en gravetat. Així i tot, a Mallorca la sinistralitat en la construcció ha augmentat un 9,25% (400 accidents més), i a Menorca, l'hostaleria, un 13,2% (100 casos més). "Després de la pandèmia, és necessari recuperar els missatges per al sector de la construcció, que a Mallorca ha de tornar a la tendència de reducció", ha apuntat el conseller.

La immensa majoria d'accidents són lleus

El 99,5% dels 23.505 accidents laborals que es van produir a les Illes van ser de caràcter lleu. A més, l'any passat hi va haver sis víctimes mortals, quatre d'elles per causes materials, una xifra lleugerament inferior a la del 2019, quan les víctimes foren set. "Ningú ha de perdre la vida en el seu lloc de feina, el que ha de ser és zero", ha incidit Negueruela. Les previsions per a aquest any són d'una reducció dels accidents pels efectes de la reforma laboral, que ha portat a un major nombre de fixos i fixos discontinus a les empreses, que estan més familiaritzats amb el lloc de feina, pel fet que un de cada tres casos es produeixen entre el primer dia i el tercer mes de la contractació.

Si es mira per comunitats, les Balears són la cinquena on més s'ha reduït la sinistralitat laboral, per darrere la Comunitat de Madrid, el País Basc, Andalusia i Galícia. Així i tot, és la tercera amb un major índex d'incidència, només superada per la Rioja i Cantàbria. "Les Illes han deixat de ser el territori on més sinistralitat es registra en termes anuals, com succeïa històricament, el canvi de tendència és constant", ha remarcat el director de l'Ibassal.

stats