Energia

Holaluz retalla la seva plantilla en 200 persones

La companyia argumenta un alentiment del mercat de l'autoconsum residencial

2 min
La fundadora de la companyia Holaluz, Carlota Pi, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa companyia energètica Holaluz ha anunciat aquest dilluns un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar unes 200 persones. Segons ha explicat en un comunicat, la decisió s'ha pres a conseqüència de la desacceleració del mercat solar residencial. La retallada de personal afectarà el 27% de la plantilla de la companyia que presideix Carlota Pi.

Fonts d'Holaluz han precisat que avui a primera hora s'ha comunicat l'ERO als representants dels treballadors. Holaluz, que cotitza el BME Growth (la borsa de pimes), va tancar la primera meitat de l'any amb pèrdues de 20,9 milions d'euros –enfront dels 5,5 milions de beneficis del mateix període del 2022– precisament per factors com l'alentiment del negoci solar i la moderació dels preus de l'energia, segons va explicar la companyia.

En un comunicat, Holaluz ha justificat l'ERO per la necessitat de "continuar adaptant la companyia a les necessitats reals i actuals del mercat", i ha especificat que les baixes afectaran "principalment els equips d'instal·ladors, vendes i rols de suport a les operacions de solar".

La presidenta executiva i cofundadora de la companyia, Carlota Pi, ha lamentat aquesta situació: “Sento profundament haver hagut de prendre aquesta decisió”. "Amb aquesta adaptació a la situació temporal del mercat serem capaços de mantenir la nostra posició de fortalesa perquè, quan la conjuntura ho propiciï, seguim liderant la transició cap a un model energètic 100% verd", ha afegit Pi.

Caiguda del 50% del mercat

Holaluz ha argumentat que "els tipus d'interès elevats i una falsa sensació de moderació de preus [energètics]", així com "la capacitat de les companyies petrolieres i gasistes d'oferir energia molt per sota del preu de mercat a curt termini, han alentit la decisió dels clients residencials a l'hora d'invertir en instal·lacions solars”. Aquesta situació ha provocat una caiguda del mercat d'entre el 25% i el 50% respecte al 2022, ha afegit la companyia.

Holaluz no és l'única companyia que pateix l'alentiment de l'autoconsum solar. Al setembre, una altra empresa catalana que també cotitza, SolarProfit, va anunciar un ERO per acomiadar el 30% de la seva plantilla, formada per uns 1.000 treballadors.

Holaluz ha subratllat que gràcies a l'ús intensiu de la tecnologia i la digitalització va aconseguir un benefici brut d'explotació normalitzat positiu de 5,9 milions d'euros a finals del tercer trimestre, tal com va informar la setmana passada, i ha reiterat el rang baix de l'objectiu d'ebitda (benefici brut operatiu) normalitzat per a finals del 2023. Malgrat tot, Holaluz assegura que espera tancar l'any amb un nombre d'instal·lacions similar al del 2022 (unes 3.000) i ha afegit que el marge brut per instal·lació ha registrat també un increment, ja que ha passat d'un 35,7% el 2022 a un 43,8% en la primera meitat del 2023 i a un 50% en el tercer trimestre.

stats