Economia 28/10/2021

El Govern treu pit davant el biaix amb el BBVA

Negueruela diu que les seves dades tenen en compte els fons europeus de recuperació Next Generation, que amb "molta seguretat" rebran les Illes

ARA Balears
2 min
Un treballador d'un restaurant de Palma.

PalmaEl BBVA Research va actualitzar aquest dimecres les seves dades de creixement per a l'Estat i per a les comunitats autònomes. Per segon trimestre consecutiu, l'entitat ha disminuït la previsió de creixement per les Illes. Amb les noves dades, les previsions del Govern estan quatre punts per sota de les del BBVA. Davant aquest biaix tan gran, aquest dijous el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha explicat que les seves dades tenen en compte els fons europeus de recuperació Next Generation, que amb "molta seguretat" rebran les Balears. Però s'ha de tenir en compte que aquesta seguretat no és sinònim que s'executin i que acabin arribant amb un 100% de seguretat.

Cal recordar que, segons el BBVA, la previsió de creixement ha disminuït força a les Illes. Del 8% del PIB que es va presentar al juny, s'ha baixat fins al 7,5% i, del creixement previst per a l'any que ve, la baixada encara ha estat més pronunciada i s'ha passat de l'11,6 al 8,4%. En aquest sentit, són unes dades que es contraposen molt amb les que preveia el Govern, que per al final d'enguany preveia un 11,6% i per a l'any que ve un 12,1.

Es redueix l'atur a l'Arxipèlag

Les Balears varen ser la comunitat de l'Estat on va créixer més l'ocupació els mesos de juliol, agost i setembre i la que més va reduir les xifres de l'atur, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística. En concret, les Illes varen registrar el tercer trimestre de l'any prop de 72.100 aturats, un 17,9% menys que en el mateix període del 2020, mentre que l'ocupació creix un 6,3%, fins a 610.200 ocupats, sumant 47.900 persones, un 8,5% més, enfront de l'1,8% de l'Estat. Però, així i tot, la taxa de temporalitat s'ha incrementat gairebé cinc punts respecte de l'any passat. Ha arribat al 26,1%, mentre que el 2020 era d'un 21,3%.

Negueruela ha defensat aquest dijous que aquestes dades refermen "una recuperació molt intensa, més que la del conjunt de l'Estat". El conseller ha considerat que aquestes "bones dades" són una "corroboració de totes les polítiques que s'han fet". Segons diu, les dades ja s'assemblen molt a les de prepandèmia. Així i tot, ha reconegut que falta feina per fer per aconseguir baixar la taxa d'atur per davall del 10%, com estava el 2019.

stats