Economia 07/06/2022

El PIB balear creix un 9% el primer trimestre, la segona pujada més alta de l'Estat

El Govern preveu recuperar el producte interior brut del 2019 a finals d'any

ARA Balears
2 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dimarts que es manté la previsió de recuperar el Producte Interior Brut (PIB), a finals del 2022, que hi havia abans de la pandèmia. Així ho ha afirmat en una roda de premsa on s'han donat les dades de la Conjuntura Econòmica del primer trimestre de l'any, i on ha concretat que el PIB ha crescut un 9,1% en un any.

Juntament amb el director general de Model Econòmic i Treball, Llorenç Pou, el conseller ha avançat que l'índex del segon trimestre a les Illes serà dels "més intensos" de la història, ja que s'arribarà a xifres "de dos dígits". Així, ha subratllat que les Balears són la segona comunitat, després de Canàries, on més creix el PIB en el primer trimestre d'enguany. No obstant això, ha posat l'accent que l'arxipèlag canari està ara en plena temporada turística.

Respecte del teixit productiu, Negueruela ha afirmat que no hi ha hagut destrucció, sinó creació de noves empreses i autònoms. "Creiem que això que ha passat en el primer trimestre és un reflex positiu del que serà", i "les Balears seran la comunitat amb major creixement el 2022 i el motor del creixement del conjunt de l'Estat", ha afirmat. D'aquesta manera, la recuperació econòmica a les Illes en el primer trimestre continua essent superior a la de l'economia estatal (6,4%) i europea (5,2%). A més, les dades que s'han ofert corroboren que l'economia balear recupera el cicle expansiu prepandèmia amb el creixement equilibrat del conjunt de l'economia.

Per la seva part, el director de Model Econòmic de la Conselleria ha detallat que, quant al creixement per illes, totes experimenten una alça, però sobretot Eivissa i Formentera, amb un 11,4%, i Menorca, amb un 10,5%. Mallorca registra una pujada del 8,7%. Així, Menorca i Eivissa ja han recuperat el PIB perdut durant l'hivern de 2020 i presenten un índex que és un 6% i 3,75% superior al primer trimestre de 2019.

Sobre els sectors econòmics, l'informe de la Conselleria reflecteix que el sector pesquer és el que menys ha patit els efectes econòmics de la pandèmia, ja que tots els trimestres presenta creixements superiors al 10%. Amb tot, el primer trimestre del 2022, el sector pesquer va augmentar el creixement un 16,9%, la indústria un 17%, la construcció un 7,2% i el sector serveis un 8,6%.

stats