Economia 08/08/2021

El Govern preveu acabar de pagar els 855 milions d'ajudes covid al setembre

Fins al moment, s'han repartit dos milions d'euros entre 900 autònoms, amb 3.000 euros cadascun

2 min
Dins la primera línia de la subvenció s'hi van inscriure un total de 2.776 autònoms.

PalmaEl Govern ja ha començat a fer efectius els pagaments de les ajudes covid-19 que va expedir l'Estat a les diferents regions del territori. Segons han avançat des del Govern, tenen previst repartir totes les ajudes entre final d'agost i principi de setembre. La suma total de la subvenció ascendeix a 855,7 milions d'euros, dels quals ja se n'han repartit dos. Aquesta primera partida s'ha destinat a autònoms de la línia 1 de la convocatòria, els quals es podien beneficiar, com a màxim, de 3.000 euros cadascun. En aquesta primera línia s'hi varen inscriure un total de 2.776 autònoms. En total, prop de 12.000 empreses i autònoms varen presentar una sol·licitud.

Segons ha assegurat l'executiu illenc, és el primer govern autonòmic que ha començat a fer efectius els pagaments d'aquestes ajudes, una suma de doblers que podria ser essencial per a molts autònoms i empreses afectats per la pandèmia. A més, s'ha de tenir en compte que el nombre de sol·licitants es va multiplicar després de l'ampliació de condicions de la segona línia de la subvenció, després de l'acord que es va assolir entre els agents socials i econòmics i el Govern balear. De les 5.202 inscripcions primigènies es va passar a les 11.939 finals.

PIMEM i la lluita per ampliar la base

La patronal illenca va ser molt crítica ja des del principi amb els requisits de les ajudes. En un primer moment, va atacar en veure la impossibilitat per a moltes petites i mitjanes empreses de poder accedir a aquests fons de recuperació. En aquest cas, el Govern va cedir. S'hi varen incloure totes les CNAE, es va ampliar 15 dies més el termini per presentar-s'hi i, sobretot, s'hi va incloure la despesa liquidada per part d'empreses i autònoms amb patrimoni propi. Aquesta darrera rectificació va ser la més demanada i celebrada, ja que s'ha de recordar que, per poder optar a aquestes ajudes, s'havien de demostrar els pagaments pendents a proveïdors, empleats, etc. Llavors, si en un primer moment de la pandèmia, empreses i autònoms havien decidit despatrimonialitzar-se per no endeutar-se, aquesta suma pagada no es tenia en compte.

Finalment, la darrera demanda de PIMEM era derogar el requisit de la declaració de beneficis per poder demanar les ajudes. Segons deien, amb aquest punt un terç de les empreses de les Illes en quedaven excloses. Bàsicament, amb aquesta proposta demanaven que les empreses que no varen tenir guanys el 2019 també poguessin sol·licitar els ajuts. A més, també varen proposar que la quantia sobrant dels 855 milions, una vegada repartits, es destinàs a cobrir tota la despesa presentada, abans que se sobrepassàs el límit de 500.000 euros. Això afavoriria les petites i mitjanes empreses, en contraposició amb les grans empreses. Així i tot, el Govern no s'ha pronunciat respecte d'aquestes propostes de modificació.

stats