Societat 24/07/2021

Prop de 900 autònoms es beneficien de les primeres ajudes directes de l'Estat

640 són de Mallorca, 87 de Menorca, 113 de Eivissa i 31 de Formentera

ARA Balears
2 min
El treballador d'una perruqueria i el seu client.

Fins a 871 autònoms de les Illes Balears es beneficiaran de la primera partida de 2,5 milions d'euros de les ajudes directes de l'Estat, uns fons que sumen 855,7 milions d’euros. Es tracta d'empreses que varen demanar subvencions de fins a 3.000 euros, les de la línia 1 de la convocatòria –encara queden per resoldre'n algunes sol·licituds–. Segons ha informat el Govern, aquests 871 autònoms són al voltant d'un 30% del total de sol·licitants d'aquest línia, que va rebre 2.776 sol·licituds. 

L'objectiu d'aquests doblers és donar suport al teixit empresarial en resposta a la pandèmia del coronavirus. Aquesta primera resolució de concessió d’ajuts s'ha publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), dotze dies després d’haver conclòs el període de sol·licituds, i enceta la tramitació de l'abonament amb la previsió de poder fer efectius aquests primers pagaments a final de la setmana que ve.

En la distribució per illes, aquesta primera resolució concedeix ajuts a 640 autònoms de Mallorca (per un import de prop d’1,9 milions d’euros), 87 de Menorca (més de 250.000 euros), 113 d'Eivissa (més de 333.000 euros) i 31 de Formentera (més de 91.000 euros).

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, han comparegut per donar compte de la concessió d’aquests ajuts. El procés ja s'ha iniciat i formalitzat, una vegada que s’ha rebut la primera tramesa d’informació de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) en l’intercanvi de dades amb l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB). Des d'aquest organisme s’ha habilitat la plataforma de gestió telemàtica (ajutscovid.atib.es) de les sol·licituds i també es farà servir per a la tramitació de la justificació de les subvencions. Tot el procés és telemàtic i es podrà fer fins al 31 de març de 2022.

Tal com han explicat els consellers, i d’acord amb les previsions inicials del Govern, entre final de juliol i el mes d’agost, a mesura que es vagi processant la informació requerida a l’AEAT i d’altres tràmits, es preveu aprovar la resta de resolucions de concessió d’ajuts corresponents a aquesta convocatòria, dotada amb 855,7 milions d’euros.

Les gairebé 12.000 –11.939, per ser exactes– sol·licituds rebudes són més del doble respecte de les 5.202 presentades abans de l’ampliació de les condicions de la línia acordada pel Govern i els agents socials i econòmics a la Mesa de Diàleg Social el 23 de juny. Un mes després d’aquell acord, ja s’ha aprovat la primera resolució de concessió d’ajuts d’aquesta convocatòria, treballada de manera conjunta per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, la d’Hisenda i Relacions Exteriors i l’ATIB.

stats