Energia
Economia 29/08/2022

El govern francès admet el risc de racionament energètic i prepara un pla per fer-hi front

La primera ministra fa una crida a les empreses perquè moderin el consum elèctric

2 min
La primera ministra francesa, Elisabeth Borne.

ParísEl president de França, Emmanuel Macron, havia assegurat abans de l'estiu que el subministrament elèctric per a aquest hivern estava garantit. "No hi ha risc de talls", va assegurar contundent. Tres mesos després, amb la tardor i l'hivern més a prop, el govern francès ha admès obertament que el risc de limitar el consum hi és. "Malauradament, hem de preparar-nos per a aquest escenari", ha dit la primera ministra, Elisabeth Borne, aquest dilluns. Fa només un dies, Macron proclamava "la fi de l'abundància", també en l'àmbit energètic. Aleshores explicava que la guerra d'Ucraïna i el canvi climàtic han canviat les regles del joc en un món que s'està transformant.

El govern francès prepara un paquet de mesures de sobrietat energètica, que presentarà aquesta setmana, en què el sector empresarial té un paper clau. Borne no ha detallat les iniciatives però ha avançat que el seu executiu considera que hi pot haver un risc de "racionament" energètic i treballa en un pla per limitar el seu impacte econòmic. La primera ministra ha fet una crida a les empreses perquè redueixin urgentment el consum d'electricitat "que no sigui indispensable" per evitar que s'arribi a l'extrem d'haver de racionar-lo. "Davant les amenaces d'escassetat d'aquest hivern, només tenim un camí: la reducció del consum energètic", ha advertit.

La cap de l'executiu francès ha demanat un esforç "col·lectiu" a empreses i ciutadans. "Si cada un de nosaltres no pren la seva responsabilitat i totes les hipòtesis desfavorables es conjuguen", ha afegit, "estarem obligats a imposar reduccions de consum". Borne també ha enviat un missatge als empresaris: "Si hem d'arribar a un racionament, les empreses seran les primeres afectades".

Alguns sectors, com el dels supermercats, ja han anunciat mesures per reduir el consum energètic, com abaixar la calefacció a l'hivern, reduir la potència de la il·luminació o apagar els cartells lluminosos a la nit. El govern francès preveu regular per llei mesures d'aquest tipus per a totes les empreses, com ja s'ha fet a Espanya, amb l'objectiu de retallar el consum energètic un 10%. Borne ha reclamat al sector els seus propis plans de sobrietat. "Cada empresa s'ha de mobilitzar i actuar", ha demanat.

El preu es dispara

França, com altres països europeus, està vivint una alça històrica dels preus de l'energia derivada de la guerra a Ucraïna però també dels problemes inèdits que s'han detectat a les centrals nuclears i que han provocat que la meitat dels reactors estiguin aturats -alguns per tasques de manteniment i d'altres per problemes tècnics-. Amb aquesta situació inesperada, la producció elèctrica ha caigut en picat.

En els mesos vinents, la factura de l'electricitat d'empreses i llars es dispararà. El preu a l'engròs va marcar un nou rècord divendres, quan va superar els 1.000 euros el megawatt hora (MWh), davant els 85 euros que costava fa un any. L'augment exorbitat del preu es traslladarà a la factura dels francesos a partir del febrer de l'any que ve. Els experts creuen que es traduirà en un encariment d'entre el 30% i el 40%.

stats