Laboral

El govern espanyol vol fer compatible el subsidi d'atur amb cobrar un salari

La reforma d'aquestes prestacions està vinculada al Pla de Recuperació dels fons europeus

2 min
Una oficina del SEPE en una imatge d'arxiu.

MADRIDEl govern espanyol s'ha posat entre cella i cella assolir la "plena ocupació". Això implica fer créixer el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, però també reduir la taxa d'atur al voltant d'un 8% al llarg de la legislatura. En el tercer trimestre del 2023, aquesta es va situar a l'11,8%, segons les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), i es tracta d'una de les taxes més altes de la Unió Europea (la mitjana europea se situa en el 6,5%). Entre els deures per assolir aquest objectiu, hi ha la reforma dels subsidis de desocupació, una prestació que ara cobren unes 700.000 persones, sobretot persones grans a qui la crisi financera va deixar fora del mercat laboral i se'ls ha fet difícil inserir-s'hi de nou.

Aquesta reforma està incorporada al component 23 del Pla de Recuperació i vinculada a l'arribada dels fons europeus. De fet, hauria d'estar a punt per a la sol·licitud del quart desemborsament, abans del 31 de desembre. "Serà una de les primeres reformes de la nova legislatura", anticipava el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, fa unes setmanes.

Tanmateix, tot just està sobre la taula un esborrany que el ministeri de Treball (Sumar), juntament amb el d'Economia, sota la batuta de Nadia Calviño (PSOE), està tancant. Totes dues parts tenen clar que l'objectiu és que el col·lectiu que ara cobra aquest subsidi tingui més facilitats per tornar-se a incorporar al mercat laboral. Això implica millorar l'assessorament des dels serveis d'ocupació, fent que aquest sigui molt més personal i acotat, o apostar més per la formació mentre es cobra aquest subsidi. Però també es treballa en fórmules perquè es pugui comptabilitzar la prestació i alhora es rebi un salari, confirmen fonts de totes dues carteres.

Aquest subsidi no es pot confondre amb la prestació contributiva d'atur, a la qual tenen accés els treballadors que porten un mínim de temps cotitzant i han generat dret a l'atur. És un subsidi pensat per a persones que ja no perceben la prestació de l'atur: o bé perquè l'han gastat o bé perquè no han cotitzat prou (com a mínim 12 mesos). Actualment, se situa en el 80% de l'IPREM, uns 480 euros al mes.

Tot i que fonts d'Economia sostenen que una de les fórmules que estan sobre la taula per incentivar la inserció al mercat laboral és fer decréixer aquest subsidi amb el temps, és a dir, que es cobri el 100% al principi però la quota vagi descendint a mesura que passin els mesos, fonts del ministeri de Treball no ho confirmen. "No està damunt la taula", apunten les mateixes fonts, que afegeixen que aquesta mesura pot "estigmatitzar". Rere una reducció amb el temps de la prestació hi ha la idea que així l'empleat té més incentius per trobar una feina ràpida i no rebutjar-ne en cas que n'hi surti. Acabi com acabi, de moment els sindicats majoritaris ja han demanat convocar la taula de diàleg social per abordar-ho.

stats