Economia 06/04/2021

El Govern creu que l'atur va tocar sostre el febrer i ja parla de canvi de tendència

El nombre de desocupats creix un 32% a les Balears respecte del març del 2020, amb 82.988 persones sense feina

4 min
Una de les oficines del SOIB a les Illes.

Palma"Creiem que el febrer vàrem arribar al sostre màxim d'atur i que els propers mesos continuarà baixant. Les xifres apunten a un canvi de tendència". Així d'optimista s'ha mostrat aquest dimarts el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació per comentar les dades d'ocupació de març. El Govern s'aferra al fet que el mes passat va acabar amb 82.988 aturats, 1.593 menys que el febrer –un 1,9% menys–. Ara bé, les dades interanuals continuen sent "molt dures", en paraules del mateix Negueruela. El nombre de desocupats del mes passat va ser un 32,2% més que el de març del 2020 –20.219 persones més–.

"Les dades apunten a certa reactivació en mesos que encara són de temporada baixa", ha assenyalat el conseller, a més de destacar que l'afiliació a la Seguretat Social ha augmentat quasi 6.000 persones respecte de febrer fins a assolir els 419.498 afiliats. Però les xifres interanuals tornen a posar sobre la taula la magnitud de la crisi provocada per la pandèmia, ja que l'afiliació va ser inferior amb 32.197 a la del març del 2020 –un 7,1% menys–. Per això, Negueruela ha recordat que el març de l'any passat encara "varen ser cridats a la feina molts de fixos discontinus, els quals es varen incorporar als ERTO després" però que des d'octubre ja no hi figuren perquè reben una prestació extraordinària del govern espanyol.

Quant als Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació, Negueruela ha valorat positivament que hi hagi 4.800 treballadors menys sota aquesta protecció: el mes passat hi havia 33.785 persones en ERTO, mentre que el febrer en foren 38.649. El percentatge de treballadors que està dins d'un ERTO a les Balears és del 8%, mentre que la mitjana estatal és del 4%. Així i tot, el director general d'Ocupació, Llorenç Pou, també ha destacat que aquesta xifra s'eleva fins a l'11,3% en el cas de les Canàries. Malgrat tot, el conseller ha reconegut que serà necessari mantenir els ERTO "molts de mesos".

"Ara mateix hi ha 12.000 persones menys a l'atur que el 2012, que va ser el pitjor any de l'anterior crisi", ha continuat Negueruela. "Tenim unes dades molt millors que llavors, però amb una caiguda del PIB molt més intensa i una activitat turística inferior que cap altre moment", ha afegit. El conseller ha remarcat que es comença a veure "esperança de recuperació els pròxims mesos" després que febrer fos "el pitjor mes". Així mateix, el conseller ha remarcat que el nombre d'autònoms està "en nivells prepandèmia", amb 90.628 persones.

Sobre si l'arribada de turistes a les Balears és la causa d'aquesta reactivació, Negueruela només ha fet referència a l'"exercici de prudència i contenció" que s'està fent a les Illes, encara que també ha reconegut que "aquesta petita activació turística té efectes en el nostre teixit". "Hem de començar el procés de reactivació pensant en l'estiu. A més, hi ha contractes que es varen fer a l'abril i encara no podem veure tot l'efecte de la Setmana Santa", ha afegit.

Xifres estatals

En el conjunt de l'Estat, l'atur va caure més 59.194 persones respecte del mes anterior, la qual cosa situa el total de desocupats al conjunt de l'Estat en 3.949.640, per sota de la barrera dels quatre milions que es va superar el mes anterior. Segons el Ministeri, es tracta de "la tercera millor dada" d'ocupació registrada en un mes de març d'ençà que se'n tenen registres i la millor des del 2015. Respecte del març de l'any passat, quan va esclatar la pandèmia, l'estat espanyol ha sumat 401.328 aturats, mentre que 743.628 treballadors continuen en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Per comunitats, l'atur va baixar a 16 regions, amb Andalusia (16.925), el País Valencià (8.897), Catalunya (6.390) i la comunitat de Madrid (5.471) al capdavant. Només va pujar al País Basc, amb 993 aturats més. La Seguretat Social va sumar 70.790 afiliats de mitjana en comparació amb el febrer, però n'ha perdut 85.858 respecte de fa un any, un descens d'un 0,45%.

Reaccions a les dades

Quant a les reaccions per les darreres dades d'ocupació a les Balears, el president del PP illenc, Biel Company, ha criticat que l'Arxipèlag continua sent la comunitat autònoma on més creix l'atur interanual i ha qualificat la situació de "totalment insostenible". Company ha demanat al Govern que adopti mesures de reactivació econòmica i que augmenti el ritme de vacunació per "no perdre una altra temporada turística". "Esperem que el Govern Armengol reaccioni. És fonamental que comencem a sortir al juny i no passar un altre hivern dolorós per a moltes famílies", ha dit.

La secretària d'acció sindical d'UGT, Ana Landero, ha comentat que les xifres mostren que per Setmana Santa només s'ha aconseguit una reactivació feble, segons ha informat l'agència Efe. Amb 82.988 persones a l'atur, Landero ha considerat que les Balears estan "lluny" de les xifres de març del 2020, quan va tenir lloc un confinament "dur". Per UGT, és "imprescindible" potenciar la vacunació, a més de mantenir les ajudes socials i que l'economia es reactivi de manera "ferma", a part d'eliminar els aspectes "més lesius" de la reforma laboral. En el cas de CCOO, les dades que s'han conegut aquest dimarts reflecteixen la resposta del mercat laboral al "tímid" començament de l'activitat turística. Aquest sindicat manté que l'ocupació a les Illes no pot dependre "en exclusiva" del sector turístic i aposta per la transformació del mercat laboral cap a sectors que no depenguin de l'estacionalitat de l'activitat turística.

Per part seva, PIMEM ha qualificat les xifres de "catastròfiques", encara que "desgraciadament s'esperaven" per la paràlisi que pateixen moltes empreses relacionades amb el turisme. El president de l'entitat, Jordi Mora, ha fet una crida a la unitat de tots els sectors econòmics, socials i polítics per obrir "una finestra d'oportunitat" per a l'estiu. D'altra banda, la presidenta de CAEB, Carmen Planas, a més de valorar negativament les dades de l'atur, ha assegurat que "les empreses estan al límit". "Volen defensar l'ocupació, però necessiten ajudes urgents per aconseguir-ho", ha afegit. Planas ha subratllat que "és molt preocupant" que l'atur hagi crescut un 32,2% en un any, però "encara més" que s'hagi disparat un 51,5% respecte de 2019.

stats