Energia

La gasolina supera per primer cop els 2 € el litre i ja es menja la subvenció de 20 cèntims

Omplir el dipòsit ja supera els 100 euros per al l'usuari

2 min
Un motorista posant gasolina al seu vehicle en una imatge d’arxiu.

BarcelonaImparable. L'escalada del preu dels carburants sembla que no té aturador i el preu mitjà de la gasolina a Espanya va superar els 2 euros el litre l'última setmana, amb la qual cosa ja ha quedat neutralitzada la subvenció de 20 cèntims per litre decretada pel govern espanyol. En la seva setena setmana consecutiva de pujades, la gasolina ha costat els últims set dies de mitjana 2,048 euros el litre, un 4% més que la setmana anterior, segons les dades publicades al Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

La gasolina supera els 2 euros per litre per primer cop
L'augment de preus neutralitza la subvenció de 20 cèntims

Per la seva banda, el gasoil, que al maig havia començat a baixar de preu, ha reprès l'escalada i de mitjana l'última setmana costava 1,919 euros el litre, un 3,4% més que una setmana enrere.

Amb aquestes pujades, el preu de la gasolina per al consumidor, és a dir, amb el descompte de 20 cèntims, ja supera els que es pagava quan va entrar en vigor aquesta mesura a l'abril. La gasolina, amb la subvenció de 20 cèntims, arriba als 1,84 euros el litre. L'última setmana del mes de març, just abans d'entrar en vigor la subvenció, costava 1,818 euros el litre. En el cas del dièsel encara té un petit efecte la subvenció, ja que ara amb la subvenció surt de mitjana a 1,719 euros el litre, quan l'última setmana de març costava 1,837 euros el litre.

Des de principis d'any la gasolina s'ha encarit quasi un 38,5%, mentre que el gasoil ha pujat un 42,5%, especialment a partir de la invasió russa d'Ucraïna el dia 24 de febrer. Des d'aleshores la pujada dels preus dels carburants ha sigut del voltant d'un 30%. En comparació a fa un any, la gasolina s'ha encarit un 51,6%, mentre que el dièsel ho ha fet un 58%.

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 octans se situa a Espanya per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que és de 2,018 euros el litre, encara que no de la zona euro, amb un preu mitjà de 2,061 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és superior a la mitjana de la UE, que és d'1,908 euros, encara que està per sota de la zona euro, amb un preu d'1,942 euros. El fet que els preus a Espanya encara siguin lleugerament inferiors a la mitjana de la zona euro s'atribueix al fet que malgrat l'IVA, l'impost d'hidrocarburs i el gravamen al biodièsel, la pressió fiscal és inferior.

Més de 100 euros omplir el dipòsit

L'escalada de preus dels carburants repercuteix amb força en la butxaca del consumidor i omplir el dipòsit amb gasolina ja supera els 100 euros. Un dipòsit tipus d'un turisme de 55 litres de capacitat, als preus actuals i aplicant la subvenció de 20 cèntims el litre costa 101,6 euros –sense la subvenció costaria 112,6 euros–, quan a començament d'any costava 81,3 euros. En el cas del gasoil, el mateix dipòsit tipus costa 94,5 euros –105,5 sense la subvenció–, quan a començament de gener només costava 74 euros. És a dir, en el cas de la gasolina l'usuari paga un 25% més per omplir el dipòsit, mentre que en el cas del dièsel un 27,7% més.

stats