Europa exigirà el transport refrigerat de les importacions de taronges tal com reclamaven els agricultors valencians

A més d'impedir l'arribada de plagues, la norma també facilitarà l'equiparació dels costos de producció

Ara
2 min
Un camp de tarongers de València

ValènciaLa Unió Europea ha aprovat aquest dimecres exigir el transport refrigerat, conegut com a tractament en fred, per a les taronges importades de països com Sud-àfrica o Zimbàbue. Es tracta d'una mesura llargament demanada pel sector agrícola valencià que el govern espanyol va elevar ara fa uns mesos als òrgans comunitaris i que estava previst que s'aprovés la setmana passada. A última hora el debat es va posposar per l'oposició d'alguns estats com els Països Baixos i Alemanya, que temen l'efecte de la nova reglamentació en el sector de la importació i el comerç.

En concret, la nova reglamentació ha estat acordada pel comitè permanent d'aliments, pinsos per a animals i plantes, que en una reunió extraordinària ha votat a favor de reforçar les mesures de control de les importacions de taronges, de pebrots, préssecs i magranes. No s'hi inclouen les mandarines ni els pomelos. El principal objectiu del tractament en fred és impedir l'arribada de plagues com la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta). A més, la norma igualarà els costos de producció dels pagesos europeus i els d'altres continents, atès que en molts països fa anys que exigeixen el tractament en fred per importar fruita.

La mesura encara ha de ser adoptada formalment per la Comissió Europea i entrarà en vigor tres dies després de la publicació al Diari Oficial de la Unió Europea. A més, l'acord preveu un període de transició que afectarà la campanya actual.

El pacte preveu dues fórmules per importar taronges. Una alternativa és la que defensa l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) i que marca un viatge amb vaixell de setze dies, en què la fruita es manté entre -1 i 0 °C. Aquesta temperatura assegura la mort dels ous de la falsa arna i s'evita, doncs, que arribi a Europa. L'altra opció, més laxa, és un viatge de vint dies en què la fruita es manté en una temperatura d'entre -1 i 2 °C, tal com reclamaven els exportadors sud-africans.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació espanyol, Luis Planas, ha manifestat aquest dimecres la satisfacció per un acord que ha qualificat de "gran pas endavant per als productors de la Unió Europea". També ho ha fet la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha valorat el pacte com "un pas transcendental per al sector citrícola". Mollà ha afegit que, amb la seva decisió, la Comissió Europea "recupera la raó i el criteri tècnic enfront d'una decisió que atemptava contra els drets i la seguretat alimentària de tot el continent". 

El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha afirmat que era un pas "molt important, però no el que necessitàvem" pel fet que no s'hi han inclòs ni els pomelos ni les mandarines i, a més, permet transportar la fruita a temperatures de fins a 2 graus centígrads. També ho creu Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, que ha subratllat que "no és el tractament de fred més estandarditzat internacionalment, però és, sense dubte, un primer pas important".

Finalment, el cap del Consell, Ximo Puig, ha defensat que s'ha començat "a trencar una barrera que durant molts anys havien construït els importadors del centre d'Europa". "Ara hem de continuar avançant perquè encara hi ha altres productes que no estan sotmesos a aquests tractaments", ha dit Puig en referència als pomelos i les mandarines.

stats