Turisme
Economia 21/06/2023

Un estiu de "rècord" tot i els preus més cars dels bitllets d'avió

Les agències de viatges anticipen una temporada per sobre dels nivells prepandèmia

P. S. A.
2 min
Turistes a la platja, aquest estiu. Cèlia Atset

BarcelonaLes agències de viatges anticipen un estiu amb xifres "rècord" i confirmen la "recuperació total" del sector després de la pandèmia. Així ho ha indicat el president de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), Jordi Martí, que ha detallat que esperen un 15% més de reserves en comparació amb l'any passat, i superar així els nivells del 2019. L'augment arriba tot i l'encariment del preu dels viatges, sobretot dels bitllets d'avió, que s'han apujat entre un 10% i un 15% respecte a fa un any, segons l'entitat. Sobre la convocatòria d'eleccions el 23-J, les agències han assegurat que, de moment, no han registrat una frenada en les reserves, però admeten un augment "notable" de consultes sobre com anul·lar les vacances.

"Les vacances han passat a ser una prioritat per al consumidor", ha celebrat Martí, que ha assegurat que "la gent té ganes de viatjar" tot i el context macroeconòmic d'alça de preus. Pel que fa a les destinacions, ACAVe ha assegurat que a escala internacional "han tornat amb força" les reserves cap a països asiàtics –la Xina, el Japó, Tailàndia o el Vietnam– i el Pròxim Orient –Egipte i Jordània–, mentre que de l'Estat destaquen les Balears, les Canàries i la costa catalana i andalusa. Per primer cop, ressalten també els destins urbans, sobretot Madrid.

Encariment dels viatges i reserves amb més antelació

Segons una enquesta de la patronal, un 37% de les agències de viatges atribueixen l'alça de preus a l'encariment dels bitllets d'avió, sobretot pel preu més elevat del combustible i el fet que algunes rutes s'han hagut d'allargar per evitar passar per l'espai aeri d'Ucraïna. En segon lloc, ACAVe també ha destacat els "alts preus" dels hotels i, en grau més baix, de la restauració i les excursions.  

Per evitar "pujades de preu exagerades" les agències de viatges han notat que enguany els consumidors "són més previsors" i reserven amb més antelació. En aquesta línia, gairebé la meitat d'enquestats asseguren que la majoria dels viatgers de l'Estat han fet la reserva més de dos mesos abans.

stats