Energia

Un límit de 48,8 euros MWh del preu del gas per rebaixar la llum

El consell de ministres hi donarà llum verda però haurà de rebre després el vistiplau "formal" de Brussel·les

3 min
Espanya aprovarà per fi el topall  dels preus del gas aquest divendres

Madrid / Brussel·lesEl límit del preu del gas arribarà aquest divendres al consell de ministres. Així ho va anticipar l'executiu espanyol dimarts i ho ha confirmat avui dijous el president del govern, Pedro Sánchez. També Portugal aprovarà aquesta "excepció ibèrica". La mesura s'aprova després d'un estira-i-arronsa entre els dos països i la Comissió Europea per tancar un acord que agradés a totes les parts, però, sobretot, per poder confirmar que hi ha acord. Fa dos dies, tant Espanya com Portugal anunciaven que tenien llum verda, però la Comissió Europea els responia que no s'havia pres cap decisió formal, sinó que només s'havia donat una "preautorització" a través d'una "carta de conformitat", segons expliquen fonts del ministeri de la Transició Ecològica a l'ARA.

De fet, la Comissió Europea encara no ha rebut l'esborrany de la legislació que li permetria donar el vistiplau definitiu i que és la manera general de procedir, però els dos governs es donen per satisfets amb la preautorització per portar-ho al consell de ministres primer i després a Brussel·les. Serà una vegada l'executiu comunitari rebi la notificació "formal" dels governs que podrà adoptar definitivament la decisió d'aprovar-la. A la capital belga el que més preocupava és que una mesura com aquesta afecti la complexa articulació i funcionament del mercat únic europeu i per això es negocia amb el departament de Competència de la vicepresidenta Margrethe Vestager i no directament amb Energia, segons informa Júlia Manresa Nogueras.

Sense data per entrar en vigor

L’aprovació avui del topall del preu del gas al voltant dels 50 euros no es tradueix en fer-se efectiva de facto. Si bé es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat, la seva “efectivitat” dependrà de la validació de Brussel·les i l’adaptació posterior de les empreses afectades per la mesura. A més a més, organismes com OMIE hauran d’adaptar també els seus sistemes. Un cop l’executiu aprovi la mesura, caldrà enviar-la de nou a la comissió perquè hi doni “el vistiplau formal”, reconeixen fonts del ministeri de Transició Ecològica. Un procediment que des del ministeri sostenen que és “l’habitual”.

¿La Comissió podria rebutjar la mesura que demà aprovi el consell de ministres? Des del govern espanyol assenyalen que és molt complicat. “La proposta que es presentarà [i s’aprovarà al consell de ministres] no es desviarà del que s’ha negociat amb la Comissió Europea”, expliquen fonts del ministeri de Transició Ecològica a l’ARA.

Tal com va recordar ahir Sánchez, la mesura estarà en vigor durant 12 mesos. El topall començarà sent de 40 euros/MWh i progressarà fins a un màxim de 50 euros. "Ahir el mercat del gas marcava 72 euros", remarquen des del govern espanyol. Segons les primeres estimacions de l'executiu, la mesura permetrà rebaixar un 30% la factura de la llum. Amb aquesta rebaixa, el preu mitjà diari del mercat majorista també hauria de caure. En concret, dels 200 euros/MWh de mitjana registrats aquests darrers mesos, el mercat s’hauria de situar en uns 150 euros, tal com ha explicat l’ARA.

Pel que fa a la compensació a les centrals de cicle combinat, que continuaran pagant el gas al seu preu normal, aquesta recaurà sobre els usuaris a través d’un mecanisme que es preveu que l’executiu detalli avui. En tot cas, el govern de Sánchez ha defensat sempre que malgrat la compensació, els consumidors en sortiran igualment beneficiats. Entre els ciutadans que més hi guanyaran hi ha els que tenen contractada una tarifa regulada o PVPC que està vinculada al preu diari del mercat majorista i, per tant, ha patit més la volatilitat d’aquests mesos. Segons les primeres estimacions de l’executiu espanyol, i a l'espera de conèixer la lletra petita, la mesura permetrà rebaixar un 30% la factura de la llum i també tindrà un impacte sobre la inflació.

stats