Macroeconomia
Economia 30/11/2022

Espanya, país de l'eurozona amb la inflació més baixa: es modera fins al 6,6%

La pujada de preus es frena a la zona euro per primera vegada en setze mesos

2 min
Consumidors comprant en un supermercat de Barcelona.

Brussel·lesPer primera vegada després de setze mesos, la inflació a la zona euro s'ha moderat sis dècimes i s'ha situat en el 10%. Concretament, segons les dades provisionals de l'Eurostat publicades aquest dimecres i referents al novembre, la taxa de variació interanual de l'índex dels preus de consum (IPC) d'Espanya s'ha reduït per quart mes consecutiu i s'ha convertit en la més baixa de tots els països de l'eurozona. Al juliol va arribar al seu màxim dels últims anys (10,7%) i ha anat disminuint fins a arribar al 6,6% d'aquest mes.

Així, Espanya ha passat de registrar en pocs mesos un dels percentatges d'augment de preus més elevats a situar-se per sota de països com França (7,1%), que fins ara era el país de la moneda única amb la inflació més baixa. Molt per sobre es troben la resta de grans economies de l'euro –Alemanya, amb un 11,3%, i Itàlia, amb un 12,5%– i estats com Portugal (10,3%) i els Països Baixos (11,2%). Els països que continuen registrant els increments més elevats de l'IPC són els bàltics: Letònia s'enfila fins al 21,7% i Estònia i Lituània fins al 21,4%.

Disminueix el preu de l'energia

Tot i que l'impacte de la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna està afluixant, l'energia continua sent un dels productes que més han incrementat de preu en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Tanmateix, ho ha fet menys que el 41,5% de l'octubre i aquest novembre s'ha quedat en el 34,9%. Pel que fa a la inflació subjacent, que precisament exclou els preus de l'energia, els aliments i el tabac –que solen ser més volàtils–, s'ha mantingut estable en el 5%.

Aquesta baixada de la inflació arriba després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi apujat des del juliol tres vegades els tipus d'interès, fins a situar-lo al 2%. Ara bé, l'objectiu de l'organisme encara està lluny de fer-se realitat, ja que pretén que l'augment de preus torni a ser més o menys d'un 2%. En aquest sentit, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va confirmar al Parlament Europeu dilluns que té la intenció de tornar a apujar els tipus d'interès aquest desembre perquè la inflació "encara no ha tocat fons" i persisteixen els "riscos a l'alça".

Més enllà de les variacions interanuals, els preus entre l'octubre i el novembre es van reduir en un 0,1% a tota la zona euro. També és la primera vegada que en termes intermensuals baixa l'IPC després de setze mesos consecutius a l'alça.

stats