Comerç
Economia 17/10/2023

Diumenges i festius oberts: el Govern tanca el calendari comercial per al 2024

Preveu els dies d'obertura següents: 14 de gener, 28 de març, 23 de juny, 15 d’agost, 8 de setembre, 12 d’octubre, 3 de novembre i 6, 22 i 29 de desembre

ARA Balears
2 min
Un carrer comercial de Palma.

PalmaEl Govern ha tancat aquest dimarts el calendari comercial per al 2024. La reunió, que ha ajuntat representants dels quatre consells insulars de les Balears i dels sindicats i patronals del sector, ha aprovat la proposta que els comerços obrin els diumenges i els festius. D'aquesta manera, el calendari fixat d’obertura inclou els dies següents: 14 de gener, 28 de març, 23 de juny, 15 d’agost, 8 de setembre, 12 d’octubre, 3 de novembre i 6, 22 i 29 de desembre. Així i tot, dos d’ells, el 23 de juny i el 15 d’agost, poden susceptibles de modificació per part dels ajuntaments.

"El nostre objectiu prioritari és donar veu i opinió a tots els agents implicats, escoltar les seves propostes raonades i cercar l'acord més beneficiós per a tots ells, des de la perspectiva que les decisions que es prenguin han de ser profitoses per a tot el comerç, no només per a una part", ha explicat el director general d'Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés.

Així mateix, a la sessió de la Comissió Interinsular Assessora de Comerç feta aquesta jornada, la primera d’aquesta nova legislatura, Caldés ha animat els representants de les patronals i sindicats presents (UGT, USO, CCOO, Afedeco, Consubal, ANGED, Pimeco, PIMEEF i PIMEF) a reunir-se amb mentalitat de diàleg i consensuar una posició unificada amb l'objectiu de generar un comerç fort enfront de "l'amenaça creixent que suposa el comerç en línia". "És molt important que els comerços de les Illes, grans i petits, es modernitzin i s’adaptin a les noves necessitats, usos i costums dels consumidors, que són els que, en definitiva, decideixen", ha assenyalat. A més, ha proposat la creació d'una comissió negociadora per revisar i millorar l'actual Llei de comerç de les Balears del 2014.

Les distribuïdores censuren que el calendari "castiga" les botigues davant Internet

L'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) ha censurat que el calendari comercial per al 2024 "castiga els consumidors i les botigues físiques" davant el comerç electrònic. En un comunicat recollit per Europa Press, la patronal, que engloba grans marques com ara El Corte Inglés, Carrefour, MediaMarkt i Fnac, considera que el calendari de les Balears, amb deu diumenges i festius comercials, suposa "un greu perjudici" en excloure "dues dates d'enorme importància comercial".

Concretament, l'associació s'ha referit al 7 de gener, en què gran part de les botigues comença les rebaixes, i l'1 de desembre, que coincideix amb el cap de setmana del Black Friday. Anged ha titllat d'"irracional" la decisió de l'Executiu perquè la normativa d'horaris comercials estipula que s'ha de "vetllar per l'interès comercial de les dates escollides".

La patronal ha contraposat la situació de les Balears, on les botigues estan tancades per llei 52 dies a l'any, amb altres països europeus: 11 disposen de plena llibertat i altres 5 d'una flexibilitat quasi completa, ha assegurat, mentre que el comerç físic de les Illes "durant quasi dos mesos no pot competir en igualtat de condicions amb el comerç electrònic, que ha crescut un 80% en facturació des de la pandèmia".

stats